Tagadja a Vatikán, hogy akadályozta pedofil ír papok ügyeinek kivizsgálását

Vágólapra másolva!
Közleményben válaszolt a Vatikán az ír kormányfő vádjaira, és kijelentette, hogy nem próbált beavatkozni a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt indult vizsgálatba.
Vágólapra másolva!

A Vatikán közleményben tagadta, hogy pedofil ír papok ellen indított vizsgálatot akadályozott volna. Enda Kenny ír kormányfő júliusban vádolta meg a katolikus egyházat és különösen a Szentszéket azzal, hogy akadályozta a vizsgálatot, miután napvilágra került egy jelentés 19 papnak 1996 és 2009 között a dél-írországi Cloyne egyházmegyében elkövetett pedofil cselekedeteiről.

A Szentszék a közlemény szerint "sajnálja és szégyelli", hogy papok szexuális visszaélést követtek el gyerekek ellen, de kijelenti, hogy a vádak megalapozatlanok. "A Szentszék szeretné teljesen egyértelműen kinyilvánítani, hogy semmilyen módon nem akadályozta a Cloyne egyházmegyében gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt indult vizsgálatot, és nem próbált beavatkozni abba. Továbbá a Szentszék a vizsgálat semmilyen szakaszában nem próbált beavatkozni az ír polgári törvénykezésbe, és nem próbálta megakadályozni a polgári hatóságokat kötelességük teljesítésében" - áll a közleményben.

Az ügy miatt júliusban bekérették az ír külügyminisztériumba a Vatikán dublini nagykövetét. Az ír miniszterelnök akkor közölte, hogy kezdeményezi: törvényben nyilvánítsák bűncselekménynek, ha valaki pedofil ügyben bizonyítékot titkol el a rendőrség elől, még akkor is, ha az információhoz egy pap a gyóntatószékben jutott hozzá. A kormányfő szerint a XXI. század Írországa nem fog függeni a katolikus hatóságoktól. A Vatikán aztán "konzultációra" hazahívta apostoli nunciusát. A pedofilügyekben kifizetett kártérítések miatt több írországi egyházmegye is a csőd szélére került.