Elutasították az összeesküvéssel vádolt Tóásó Előd szabadlábra helyezését

Vágólapra másolva!
Egy 2010-es törvénymódosításra hivatkozva utasította el az illetékes bolíviai bíró az összeesküvéssel vádolt Tóásó Előd és horvát társa szabadlábra helyezési kérelmét. Az ügyvéd szerint védencei tíz hónappal hosszabb ideje vannak előzetes letartóztatásban, mint azt a jogszabályok előírják.
Vágólapra másolva!

Az illetékes bolíviai bíró elutasította Tóásó Előd és horvát társa, Mario Tadic szabadlábra helyezési kérelmét. Az Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására szőtt összeesküvéssel vádolt Tóásó és Tadic ügyvédje arra hivatkozva kérte védencei szabadlábra helyezését, mert annak ellenére vannak már 28 hónapja előzetesben, hogy a letartóztatásukkor érvényben lévő rendelkezések szerint 18 hónapnál tovább senkit sem lehet börtönben tartani bírói ítélet nélkül.

A bíró egy 2010-es törvényre hivatkozva utasította el a kérelmet, amely úgy módosította az eljárási szabályokat, hogy maximum 36 hónapra emelte a bírói ítélet nélküli előzetes letartóztatás időtartamát.

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

A Tóásó Előd peréről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.