Independent: Líbiai ellenzékiek elfogásában segítette a brit hírszerzés Kadhafit

Vágólapra másolva!
A brit Independent on Sunday című lap a Tripoliban talált titkos dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a brit hírszerzés információi alapján fogtak el és szállítottak Líbiába az amerikaiak egy líbiai ellenzékit. A líbiai hírszerzés egykori vezetője információval látta el a nyugati kormányokat az al-Kaida terrorhálózatról és más iszlám terrorista csoportokról.
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés (MI6) az elmúlt években segített a Kadhafi-rezsimnek líbiai ellenzékiek elfogásában - írja a brit Independent vasárnapi száma Tripoliban talált titkos dokumentumokra hivatkozva.

A lap újságírói Musza Kuszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban bukkantak az iratokra. Az egyik dokumentumból például kiderül, hogy az MI6 információi alapján fogtak el és szállítottak Líbiába az amerikaiak egy Abdel-Hakim Belhadzs nevű vezető líbiai ellenzékit, aki ma a Tripoliban tevékenykedő felkelő erők katonai parancsnoka. A riport szerint a Kadhafi-rezsim hatóságai Belhadzsot kínvallatásnak vetették alá.

Az MI6 meg nem nevezett operatív tisztje a Musza Kuszának írt levélben külön emlékeztette a líbiai hírszerzés akkori első emberét arra, hogy a brit felderítés szolgáltatta az információt Belhadzs elfogásához. "Ez a legkevesebb, amit megtehettünk önnek és Líbiának, demonstrálandó azt a figyelemreméltó kapcsolatot, amelyet az évek során kiépítettünk" - áll a brit hírszerzés tisztjének vasárnap idézett levelében.

Brit sajtóértesülések szerint Musza Kusza - aki az idei év elejéig a Kadhafi-rezsim külügyminisztere volt, és a NATO-hadműveletek kezdete után Nagy-Britanniába dezertált - információval látta el a nyugati kormányokat az al-Kaida terrorhálózatról és más iszlám terrorista csoportokról. Egy feljegyzés szerint Musza Kusza - akkor még a líbiai külső hírszerzés vezetőjeként - 2003 decemberében, egy előkelő londoni klubban titkos megbeszéléseket tartott az akkori munkáspárti brit kormány vezető tisztviselőivel. A londoni találkozón jelen volt az MI6 három magas rangú tisztje, valamint a CIA két illetékes igazgatója is.

Az amerikai és a brit hírszerzés, a CIA és az MI6 2002-től szoros és bizalmas kapcsolatokat ápolt a líbiai titkosszolgálattal - írta szombaton a Time magazin internetes oldala a Tripoliban talált százezernyi titkos iratra hivatkozva. A három titkosszolgálat által folytatott levelezést tartalmazó iratokra egy jelöletlen épületben találtak rá Tripoliban.