Hatvan embert letartóztattak a londoni szélsőjobboldali tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Az augusztusi londoni zavargások miatt a brit főváros több kerületében is tilos tüntetni, ennek ellenére egy szélsőjobboldali csoport 1500 tagja a muszlim közösségek lakta kelet-londoni városnegyedeken akart szombat este átvonulni. A helyszínre érkező rendőrök és a demonstrálók közötti dulakodásban többen megsérültek, hatvan embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Összecsapásba torkollt a szombat esti iszlámellenes felvonulás Londonban. A két éve alakult szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (English Defence League - EDL) 1500 tagja a muszlim közösségek lakta kelet-londoni városnegyedeken akart átvonulni, ezt azonban a helyszínre kivonult rendőrség megakadályozta. Az MTI tudósítója szerint a tüntetők létszámát sokszorosan meghaladó, lovas egységekkel kiegészített rendőri csapatok a Tower-hídnál megállították a tömeget, szoros gyűrűbe fogták, és a forgalom elől már jóval korábban elzárt hídra terelték őket.

A demonstrálók többször megpróbálták áttörni a szoros rendőrségi kordont, és üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket. A dulakodásban több tüntető megsérült. Kelet-Londonban az EDL több tagja leszállt egy autóbuszról, és összeverekedett több helybeli fiatallal. Tizenhat embert letartóztattak a tüntetések közben, további 44 embert pedig később vettek őrizetbe erőszakos rendbontás és a rendőrök megtámadása miatt - írja a brit BBC csatorna online oldala.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A liga már eddig is több megmozdulást szervezett angol nagyvárosokban, rendszerint iszlám vallási központok környékén.

London több kerületében tüntetési tilalom van, amit Theresa May brit belügyminiszter rendelt el a fővárosban és több más angol nagyvárosban augusztus elején kirobbant, gyújtogatásokkal és fosztogatásokkal kísért súlyos, többnapos zavargássorozat után. Az EDL tagjai a tiltás ellenére kezdtek demonstrációba.

A 2009 nyarán alakult EDL már eddig is több megmozdulást szervezett angol nagyvárosokban, rendszerint iszlám vallási központok környékén. Az EDL a két évvel ezelőtti megalakulása után az akkori munkáspárti brit kormány közösségi és önkormányzati ügyekért felelős minisztere, John Denham egy BBC-interjúban kijelentette, a csoport arra törekszik, hogy felvonulásaival "túlzó választ provokáljon ki" a brit városok nagy létszámú muszlim közösségeiből, és utána e közösségeket tegye felelőssé a kialakuló összecsapásokért. Denham akkori nyilatkozata szerint mindez hasonlatos az 1930-as évek brit fasiszta mozgalmának módszereihez.

Az augusztusi londoni zavargásokról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.