Az MKP nem, a Híd-Most magabiztosan jutna be egy új szlovák parlamentbe

Vágólapra másolva!
Nem jutna be a pozsonyi parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a legfrissebb felmérések szerint. A Robert Fico vezette Smer továbbra is a legnépszerűbb párt, a Híd-Most a negyedik lenne, ha most tartanák a választásokat Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi MVK közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint a választásokat a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné 36,1 százalékkal, ami a 150 tagú parlamentben 70 mandátumot jelentene. A Smer nagy népszerűsége már hosszú hónapok óta minden közvélemény-kutató ügynökségnél töretlen.

A második helyen a mostan fő kormánypárt Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 13,2 százalékkal, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 9,9 százalékkal. Az SDKU-nak ez 26 mandátumot, a KDH-nak pedig 19 mandátumot hozna. A négypárti kormánykoalícióban (SDKU, KDH, SaS, Híd) részt vevő Híd a szavazatok 9,7 százalékát szerezné meg, amiért 17 képviselői szék járna. Ugyancsak bejutna a törvényhozásba a negyedik koalíciós tag, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) is 8,7 százalékkal, tehát 17 képviselővel.

A kisebbik ellenzéki párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 4,2 százalékkal nem jutna be a parlamentbe. Ugyancsak az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt végezne a parlamenten kívüli MKP is, amely a szavazatok 3,9 százalékát kapná.

A megkérdezettek több mint 15 százaléka azt állította, biztosan nem venne részt a választáson, 19,3 százalék úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, kire szavazna. A közvélemény-kutatást augusztus 23. és 29. között végezték 1038 embert megkérdezésével.

Míg az MKP élvezi a Fidesz teljes támogatását, a Híddal a magyar kormánypárt egyáltalán nem kommunikál. Bugár Béla, a magyar-szlovák párt elnöke egy nemrég megjelent interjúban azt mondta: A Fidesz elutasította az együttműködést ezért a kommunikáció jelenleg tárgytalan.