Kínzóosztagok nyomaira lelt a Reuters Líbiában

Líbia, Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása, Báb el-Azizíja, Bab el-Azizia, Bab al-Azizia, Kadhafi fogadja az argentin elnököt,  Cristina Fernandez de Kirchnert
Vágólapra másolva!
A hadseregtől és a rendőrségtől független kínzóosztagok dolgoztak Kadhafinak - erre talált bizonyítékot a Reuters állítása szerint. Az osztag elektromos sokkolással gyűjtött információt a lázadókról, és szomjaztatták az elfogottakat. A Nigerbe tartó konvojról közben vita folyik, az átmeneti tanács szerint aranyat és pénzt szállítottak, és Kadhafi emberei utaztak rajta, ez azonban nem bizonyított.
Vágólapra másolva!

Kínzásokkal jutott információkhoz Moammer Kadhafi líbiai diktátor rezsimje, a megölt lázadókat pedig jeltelen sírokba temették - írta a Reuters hírügynökség, amely szerint Kadhafi külön osztagokat tartott fel ezen feladatok elvégzésére.

A Reuters azt írta, bizonyítékot találtak arra, hogy Kadhafi rezsimje a terror eszközeivel élt. A hírügynökség Komsz városban gyanúsítottak nemi szerveinek elektromos sokkolására alkalmas berendezéseket talált. A Reuters szerint a megkínzottakat forróságban tartották, és naponta csak néhány csepp vizet kaptak, miközben elektromos kábelekkel kötözték ki őket.

A Kadhafi-kormányzat embertelenségei eddig is ismertek voltak, de a komszi bizonyítékok "bizonyos értelemben még vészjóslóbb képet festenek" - írta a Reuters, amely szerint Kadhafi erői, a hadseregtől és a rendőrségtől független, saját parancsnoki és hivatali rendszerrel bíró osztagok követték el ezeket a kínzásokat.

A Reuters egy 54 éves arabtanárt szólaltatott meg, akit május 20-án fogott el az egyik osztag. Elmondása szerint tizedmagával együtt egy konténerbe zárták, ahonnan naponta egyszer kihozták őket kikérdezni. "Megragadták a szakállamat, és úgy ütöttek. Egy puska fejével sújtottak le, és áramot vezettek a testembe" - mondta kiemelve, hogy intim helyen érte az elektromos sokk.

Vita a konvojról

Közben csak találgatásokat hallani arról, hogy kik utaztak abban a konvojban, amely kedden érte el Nigert. A BBC brit közszolgálati médium szerint egy körülbelül ötven járműből álló, fegyveres konvoj érte el Líbia és Niger sivatagi határát, de sem Kadhafi, sem nagy mennyiségű pénz és arany nem volt a csoportnál.

Niger külügyminisztere szerint a líbiai diktátor nem volt a konvojban, szóvivője pedig azt mondta még hétfőn, hogy Kadhafi Líbiában tartózkodik. A konvoj Niamey felé tart, amely közel esik Burkina Faso határához. A BBC szerint Kadhafi számára menedékjogot ajánlott Burkina Faso, az ország kommunikációs minisztere azonban kedden azt mondta, hogy nem ápoltak jó kapcsolatot Líbiával az elmúlt három évben, ezért nem nyújtanak menedéket Kadhafinak - írta az MTI. A BBC azt írta, hogy Kadhafi felesége, két fia és egy lánya már Algériába repült.

A líbiai kormányként funkcionáló Átmeneti Nemzeti Tanács szerint a járműsor a Kadhafista erők kezében lévő Jufra városból indult hétfőn. A tanács egyik tagja azt állította a Reutersnek, hogy a kocsik aranyat, eurót és dollárt szállítottak a nigeri katonák segítségével, de erre nem adtak bizonyítékot. Az AP hírügynökség névtelen hivatalnokokra hivatkozva azt írta, hogy Kadhafi testőrparancsnoka a konvojban volt.

A BBC tudósítója azonban azt mondta, hogy bizonytalan, hogy kik utaztak a konvojjal és mit szállítottak. Szerinte arról lehetett hallani Tripoliban, hogy Kadhafi köréhez tartozók utaztak a járműveken azon a sivatagi útvonalon, ahol a legvalószínűbben lehet kimenteni a diktátorhoz hű embereket.

Az átmeneti tanács londoni szóvivője szerint ha bebizonyosodna, hogy Niger Kadhafit támogatja, az súlyosan rontaná a két ország viszonyát.