Családja szerint nem élhette túl a rendőrök lövését Mark Duggan

Vágólapra másolva!
A rendőrség esélyt sem adott a túlélésre Mark Duggannek - állítják a tottenhami férfi családtagjai egy interjúban. Duggan halála miatt többnapos zavargás tört ki több brit városban. A férfit pénteken temetik.
Vágólapra másolva!

Mark Duggan családja szerint a rendőrség nem ártalmatlanítani, hanem megölni akarta a tottenhami férfit, akinek a halála miatt ötnapos zavargás tört ki a múlt hónapban Nagy-Britannia több városában. A férfit pénteken temetik. A család tagjai a Guardian című brit lapnak adtak exkluzív interjút, amelyben arról beszéltek, hogy a Duggan mellkasát érő egyik lövés 7-12 másodperc alatt végzett vele, vagyis esélye sem volt a túlélésre.

Duggan halálának körülményei még mindig tisztázatlanok. Amit biztosan tudni lehet a vizsgálatok alapján, hogy a férfit fegyverrel való visszaélés gyanújával keresték a rendőrök, és amikor meg akarták állítani, akkor eldördült két lövés, és a férfi életét vesztette.

Mark Duggant az első - mint utóbb kiderült, megalapozatlan - rendőrségi információk szerint az után ölték meg, miután rálőtt a rendőrökre. A lövések közül az egyiknél a golyó az egyik rendőr CB-rádiójában fennakadt. Több lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a megölt férfi ismert bűnöző volt, akit egy ideje megfigyelés alatt tartottak.

A Scotland Yard a mai napig nem kommentálta az augusztus 4-én történteket arra hivatkozva, hogy nem is teheti ezt, mert az ügyet a rendőrség tevékenységét ellenőrző független panaszbizottság (Independent Police Complaints Commission - IPCC) vizsgálja.

Duggan családja nehezményezi azt is, hogy a férfi haláláról a médiából hamarabb értesültek, mint a rendőrségtől. A londoni rendőrség egyik parancsnoka a múlt hét pénteken kereste fel a családot, hogy elnézést kérjen azért, mert késve értesítették őket Mark Duggan haláláról.

A család többször is elhatárolódott a férfi halála miatt szervezett békés tüntetés után kitört zavargásoktól.