Megkapta a szenátusi jóváhagyást az olasz megszorító csomag

Vágólapra másolva!
A terv részleteiről több hétig vitatkoztak a koalíciós erők. A megszorító csomaggal három év alatt 54 milliárd euróval faragják le az államháztartási hiányt. Az intézkedés ellen tüntetőket könnygázzal és gumibottal kergette szét a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Az olasz törvényhozás felsőháza jóváhagyta a kormány vitatott gazdasági megszorító csomagját, miközben a rendőrség az utcán könnygáz bevetésével és gumibottal kergette szét a program ellen tüntetőket. Az elfogadott csomag az ország államháztartási hiányát 54 milliárd euróval faragja le hároméves távlatban.

A szenátus 165 szavazattal 141 ellenében fogadta el az intézkedéscsomagot, amelyet a koalíció bizalmi szavazással kapcsolt össze, hogy ezzel biztosítsa a Berlusconi-kormány mögött álló erők összefogását a terv részletei fölött zajló, több heti civakodás után. A csomagot még a képviselőháznak is meg kell szavaznia, a Silvio Berlusconi vezette koalíciónak azonban ott is többsége van.

A szenátus épülete előtt mintegy ötszáz tüntető próbálta áttörni a rendőrségi kordont, és Renato Schifani, a felsőház elnöke külön megszakította a szavazási procedúrát, hogy köszönetet mondjon a rendőrség fellépéséért és elítélje az erőszakot, amely szavai szerint "sebet ejt a demokrácián".

Az összetűzésben a rendőrökkel senki sem sérült meg. Kedden a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL felhívására tízezrek tüntettek az olasz városokban a jobbközép kormány megszorító intézkedései ellen, és sztrájkolt a közlekedési dolgozók nagy része, komoly fennakadásokat okozva országszerte.