Kadhafi állítja, hogy még Líbiában van

2011.09.08. 6:21

A televízión keresztül üzente a megbuktatott líbiai vezető, hogy nincs Nigerben. Kadhafi szerint a felkelők utolsó eszközükhöz, a pszichológiai hadviseléshez folyamodtak.

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy szíriai televízióban csütörtök hajnalban lejátszott hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna Nigerbe. "(Az ellenségnek) nem maradt más eszköze, mint a pszichológiai háború és a hazugságok. Legutóbb azt mondták, hogy látták Kadhafit egy Niger felé tartó konvojban" - mondta a damaszkuszi székhelyű Arráj tévében lejátszott felvételen, amely több nap után az első üzenet volt a részéről.

Arról beszélt, hogy a líbiai katonai konvoj, amelyet a minap francia és nigeri katonai források láttak az észak-nigeri Agadez városban, nem az első ilyen járműoszlop volt. Számtalan, árut és embereket szállító autókonvoj jár Líbia és Niger között - mondta. Kadhafi ismételten fogadkozott, hogy hívei folytatják a fegyveres ellenállást Líbia új uraival és a NATO-val szemben. A szíriai tévé szerint a hangfelvételt Líbiában készítették. Továbbra is rejtély, hol bujkál Kadhafi azóta, hogy a líbiai felkelők két hete elfoglalták az ezredes rezidenciáját Tripoliban.

A felkelők egyik parancsnoka azt mondta, a bukott líbiai vezető egy lyukban bújt meg, akárcsak Szaddám Huszein iraki diktátor, akit 2003-ban egy föld alatti vájatban fogtak el kilenc hónappal az után, hogy megbuktatták. A felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács egymásnak ellentmondó értesüléseket közöl Kadhafi vélelmezett hollétéről. Egyesek szerint az ezredes két fiával együtt még mindig a felkelők ostromgyűrűjébe zárt városban, Bani Válidban van Tripolitól 140 kilométerre délkeletre. Mások szerint Kadhafi valahol Líbia déli részén, a Szaharában lehet, közel az algériai és a nigeri határhoz. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, nincs olyan értesülése, hogy Kadhafi elhagyta volna Líbia területét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK