Kadhafi elleni körözés kiadására kéri Hága az Interpolt

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint csak idő kérdése, hogy mikor fogják el a szökésben lévő Moammer Kadhafit. Az Interpoltól azt kérte, hogy adjon ki körözést a volt líbiai vezető ellen. Kadhafi újabb hangüzenetben jelezte, hogy még Líbiában van.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi körözés kiadását kezdeményezte az Interpolnál Moammer Kadhafi líbiai vezető, valamint egyik fia, Szeif al-Iszlám és sógora, egyben a líbiai titkosszolgálatokat vezető Abdullah asz-Szenússzi ellen. A líbiai felkelők katonai győzelme óta mindhárman szökésben vannak.

Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot hármójuk ellen, azzal vádolva őket, hogy február második felében, a líbiai rendszer elleni tiltakozások első napjaiban a rendfenntartó erők az ő utasításaik nyomán öltek meg, illetve vetettek börtönbe és kínoztak meg több száz civilt. A szervezetnek azonban nincs rendőri ereje, hogy elfogja gyanúsítottjait. Luis Moreno-Ocampo, a hágai székhelyű ICC főügyésze azt akarja, hogy az Interpol a legmagasabb szintű, "vörös" körözést kezdeményezze tagállamainál. Ennek értelmében az elfogottakat ki is kell adni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Moreno-Ocampo szerint Kadhafi letartóztatása csak idő kérdése.

Tunéziában mindeközben feltartóztatták Kadhafi egyik régi harcostársát a fővárosi repülőtéren. Huildi Hemidi tábornokot, akinél több útlevelet is találtak, a tunéziai hatóságok nem engedték fel egy külföldre tartó repülőgépre. A tábornok tagja volt a hatalmat 1969-ben puccsal átvevő parancsnoki tanácsnak, később pedig a katonai hírszerzés élére került. Egy lapjelentés szerint a tábornokot azért nem engedték elutazni, mert a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vagy a Nemzetközi Büntetőbíróság igényt tarthat a kiadatására. Elítélhetik akkor is, ha kiderül, hogy a nála talált útlevelek hamisak.

A Kadhafihoz hű erők csütörtökön is rakétákat lőttek ki a szökésben lévő vezérük egyik megerősített állásából, Bani-Valídból. A felkelők körbevették a települést. Képviselőik szerint a városban tartózkodhat a bukott rezsim több prominens személyisége, köztük Kadhafi egyik fia, a korábban utódjának tartott Szeif al-Iszlám, és talán maga Kadhafi is.

Néhány órával korábban Kadhafi egy hangüzenetben tagadta, hogy elhagyta volna Líbiát. A damaszkuszi ar-Rai televízió - amely az utóbbi időben rendszeresen sugároz Kadhafinak tulajdonított üzeneteket - csütörtökön egy hangfelvételt játszott be, amelyen a bukott vezér ismételten arra biztatta híveit, hogy ne adják fel a harcot. Korábban felvetődött, hogy Kadhafi egy konvojjal Nigerbe távozott, a nigeri hatóságok azonban tagadták ezt.