Egységet sürgetett Barack Obama a terrortámadások évfordulója előtt

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök a 2011. szeptember 11-ei terrorakciók évfordulója előtt megjelent cikkében arról írt, hogy az ország történelmének legszörnyűbb támadása a legjobbat hozta ki a honfitársaiból. Közben először hozták nyilvánosságra azokat a hangfelvételeket, amelyek a légiforgalmi irányítók, a pilóták és a katonai hatóságok beszélgetéseit rögzítették a terrortámadás napján.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a USA Today című lapban megjelent írásában sürgette, hogy az Egyesült Államok térjen vissza a tíz évvel ezelőtti egységhez és szolidaritáshoz. Az amerikai elnök a 2001. szeptember 11-ei terrorakciók évfordulója előtt felidézte az amerikaiak összefogásának és önzetlen segítségnyújtásának személyes példáit az áldozatok segítségére siető rendőröktől, tűzoltóktól és önkéntes mentőktől kezdve a véradókon át a megtakarított zsebpénzüket felajánló iskolásokig.

"Amerikaiakként eggyé váltunk. Ez Amerika igazi szelleme, amelyet a jelenlegi évforduló alkalmából fel kell élesztenünk - az amerikai nép hétköznapi jóságát és azt az egységet, amelyre szükségünk volt, hogy egységes nemzetként léphessünk előre" - írta az elnök. Obama kijelentette, hogy az ország kihívásokkal teli évtizedet hagyott maga mögött, amelyben az Egyesült Államok bebizonyította az erejét és a rugalmasságát, legyen szó biztonsági vagy gazdasági fenyegetésről.

"Országunk ma erősebb, az ellenségeink pedig meggyengültek. Ugyanakkor, noha Oszama bin Laden kapcsán győzött az igazságszolgáltatás, és az al-Kaidát ráállítottuk a vereség útjára, sohasem szabad meginognunk, miközben ellátjuk nemzetünk védelmének feladatát" - fogalmazott Barack Obama. Az elnök szerint az amerikaiak - megemlékezve arra a napra, amikor mások megpróbálták megosztani őket - visszanyerhetik azt a közös célt, az összetartozást, amely tíz évvel ezelőtt megdobogtatta a szívüket.

"Sose feledjük el azt a tíz évvel ezelőtt megtanult leckét, hogy az ellentéteink elhalványodnak ahhoz képest, ami egyesít bennünket" - írta az elnök, aki szerint az Egyesült Államok, ha egységes családként viselkedik, nemcsak túléli a megpróbáltatásokat, hanem megerősödve kerül ki belőlük. "Ilyen Amerika voltunk szeptember 11-én és az azt követő napokban. Mindig ilyen Amerika kell, hogy maradjunk" - írta az elnök.

Nyilvánosságra hozták a 9/11-es hangfelvételeket

Az Egyesült Államokban először hozták nyilvánosságra teljes körűen azokat a hangfelvételeket, amelyek a légiforgalmi irányítók, a pilóták és a katonai hatóságok között zajlott beszélgetéseket regisztrálták az után, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák hatalmukba kerítettek négy utasszállító repülőgépet. A hangfelvételek teljes pánikról tanúskodnak. A hanganyagot a New Jerseyben lévő Rutgers Law Review egyetem tette közé, korában csak részletek váltak ismertté.

Azon a délelőttön az egyik gépet az amerikai védelmi minisztérium épületének vezették, kettő a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyait találta el, egy pedig - amellyel a washingtoni Fehér Házat célozták meg - Pennsylvaniában lezuhant. Az összes részletet feltáró dokumentumanyagból kitűnik, hogy a légiforgalmi irányítók reménytelenül igyekeztek felfogni azt, mi történik valójában, és az elveszett gépek nyomára bukkanni. Mindez azt bizonyítja, hogy az amerikaiak teljesen felkészületlenek voltak egy ilyen súlyos merényletre.

Az egyik légiirányító például - utalva a WTC épületében kiütött tűzre - annyit mondott hitetlenkedve: "Hm, hát ez az a hely, ahol a gépnek a nyomát vesztettük." Egy pilóta ugyanekkor azt kérdezte: "tudja-e valaki, hogy mi az a füst ott lent Manhattanben?"

A felvételek szerint Bostonban - ahonnan a New York-i merénylethez felhasznált két repülőgép szállt fel - az egyik légiirányító közölte: "egy gépet eltérítettek és New York felé tart, szükségünk van rátok, szükségünk van egy F-16-osra, vagy valami másra, ami kiment bennünket ebből". A beérkezett válasz az események iránti teljes hitetlenségről tanúskodott: "Most ez egy gyakorlat, vagy a valóság?" A hangfelvételek között megtalálhatóak a WTC északi tornyának irányított American Airlines 11-es számú járat személyzetének tragikus beszélgetései is.

A most nyilvánosságra hozott felvételek hanganyagát és leiratát itt hallgathatja meg, illetve olvashatja el.