Az Interpol is keresi Kadhafit és a fiát

Vágólapra másolva!
A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság azzal vádolja Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt, a fiát, valamint a titkosszolgálatok irányítóját, hogy az ő utasításukra öltek meg több száz civilt a líbiai rendszer elleni tiltakozások első napjaiban.
Vágólapra másolva!

Az Interpol a legmagasabb, "vörös" szintű körözést adta ki tagországainak a háborús bűncselekményekkel vádolt Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető, valamint Szeif al-Iszlám nevű fia és sógora, a líbiai titkosszolgálatokat vezető Abdullah asz-Szenúszi ellen - jelentette be pénteken a nemzetközi rendőrségi szervezet.

A 188 tagországot tömörítő Interpol a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) csütörtöki kezdeményezésére bocsátotta ki a körözést, mivel utóbbinak nincs saját rendőri ereje, amellyel elfoghatná a vádlottakat.

A hágai bíróság június 27-én adott ki elfogatóparancsot a három férfi ellen, azzal vádolva őket, hogy február második felében, a líbiai rendszer elleni tiltakozások első napjaiban a rendfenntartó erők az ő utasításaik nyomán öltek meg, illetve vetettek börtönbe és kínoztak meg több száz civilt. A líbiai kormányellenes felkelők katonai győzelme óta mindhárman szökésben vannak.

Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára a szervezet lyoni székhelyén kiadott közleményében úgy vélte, a körözés jelentősen csökkenti majd a három vádlott lehetőségét a határátlépésre, és fontos eszköz lesz ahhoz, hogy elősegítsék tartózkodási helyük felderítését és az elfogásukat.

Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy szíriai televízióban csütörtök hajnalban lejátszott hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna Nigerbe. Kadhafi ismételten fogadkozott, hogy hívei folytatják a fegyveres ellenállást Líbia új uraival és a NATO-val szemben. A szíriai tévé szerint a hangfelvételt Líbiában készítették. Továbbra is rejtély, hol bujkál Kadhafi azóta, hogy a líbiai felkelők két hete elfoglalták az ezredes rezidenciáját Tripoliban.