Élve akartak eltemetni egy kisbabát Vietnamban

vietnám, rizsföld, mezőgazdaság
Vágólapra másolva!
Ősi hagyományát követte volna egy vietnami kisebbség, amikor a csecsemőt a szülésbe belehalt anyjával együtt akarta eltemetni. A rituálét egy, az etnikumhoz tartozó ápolónő akadályozta meg.
Vágólapra másolva!

Egy vietnami ápolónőnek sikerült megakadályoznia, hogy egy kegyetlen ősi hagyomány részeként halott anyjával együtt élve eltemessenek egy csecsemőt egy etnikai kisebbség lakta területen.

A Vietnam News című állami újság pénteki jelentése szerint az ország középső részén, Quang Nam tartományban őshonos se dang nemzetiség körében bevett szokás, hogy az újszülöttet is eltemetik anyjával együtt, ha az szülés közben meghal. A térségbeli lakosság iskolázottsági színvonala nagyon alacsony, azért nehéz kiirtani a régi hagyományokat - írta a lap egy terepen dolgozó orvost, Nguyen Thi Thu Hát idézve.

A 2 és fél kilós, ötnapos baba jó egészségnek örvend, és biztos kezekben van - mondta az orvos. A lap szerint a se dang nemzetiségű ápolónőnek "kétségbeesett erőfeszítéseket" kellett tennie annak érdekében, hogy népe ne hajtsa végre az élve eltemetést. A kisded életét megmentő férjezetlen ápolónő szeretné örökbe fogadni a gyermeket, dacolva saját etnikumának hagyományaival, és annak ellenére, hogy havi 48 dollárnak megfelelő fizetésből él - írta az újság.

Mintegy 100 ezer se dang él Vietnam középső részén. Az eldugott falvakban élő népcsoport az egyik legszegényebb nemzeti kisebbség Vietnamban.