Hadihajókat rendelt a gázai segélyszállítmányok mellé a török kormányfő

Vágólapra másolva!
Hadihajókkal védik meg a jövőben a Gázai övezetbe indított humanitárius segélyszállítmányokat, jelentette be a török miniszterelnök, aki azt is világossá tette: ezentúl nem engedik meg, hogy ezek a segélyhajók "Izrael célpontjaivá váljanak".
Vágólapra másolva!

Török hadihajók kísérik a jövőben a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító hajókat - írja az Independent című lap online kiadása. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kijelentése válasz arra, hogy Izrael leszögezte: nem hajlandó bocsánatot kérni a tavaly májusi esetért, amikor kilenc török aktivista vesztette életét, amikor kommandósok rohantak meg egy a Gázai övezetbe segélyt szállító hajót.

"A török hadihajóknak az lesz a feladatuk, hogy megvédjék azokat a török hajókat, amelyek humanitárius segélyt szállítanak a Gázai övezetbe. Ezentúl nem engedjük meg, hogy ezek a segélyhajók Izrael célpontjaivá váljanak, amint történt ez a Szabadság nevű flottillával. Ha ez ismét megtörténik, Izrael megfelelő válaszban fog részesülni" - jelentette ki Erdogan.

Dan Meridor izraeli miniszterelnök-helyettes "súlyosnak" minősítette Erdogan bejelentését, és azt mondta: a zsidó állam nem akarja szítani a vitát, nem érdeke szóbeli támadásokkal elmérgesíteni a helyzetet. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli tisztségviselő hangsúlyozta: Törökország megsértené a nemzetközi jogot azzal, ha erővel próbálná áttörni a Gázai övezet izraeli tengeri zárlatát, tekintve, hogy az ENSZ legitimnek ismerte el a zárlatot.

"Törökország határozott lesz azt a jogát illetően, hogy ellenőrizheti a területi vizeket a Földközi-tenger keleti medencéjében, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Izraelt a természeti kincsek egyoldalú kiaknázásában . Izrael ugyanis elkezdett jogokat követelni magának a földközi-tengeri különleges gazdasági övezetekben. De sohasem fogja megszerezni ezeket a jogokat, mert Törökország az Észak-ciprusi Török Köztársaságért kezességet vállaló államként hozott bizonyos intézkedéseket a térségben, és határozott lesz, amikor ragaszkodnia kell jogához, hogy ellenőrizze a Földközi-tenger keleti medencéjének területi vizeit" - szögezte le a kormányfő.

Erdogan kedden jelentette be, hogy országa teljes egészében felfüggeszti kereskedelmi és katonai kapcsolatait Izraellel. Burkoltan már akkor kilátásba helyezte, hogy a haditengerészet fokozza járőrtevékenységét a Földközi-tenger keleti medencéjében.