Kadhafi egyik fia Nigerbe menekült

Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető egyik fia, Szaadi a Líbiával szomszédos Nigerbe érkezett - jelentette a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Humanitárius megfontolásból engedték be az országba.
Vágólapra másolva!

A BBC a nigeri igazságügyi minisztert, Marou Amadout idézte, aki azt mondta, Szaadi Kadhafi egy konvojjal Niger fővárosa, Niamey felé tart. Közölte, a csoportot "humanitárius alapon" engedték be az országba, de hozzátette, azt még nem döntötték el, hogy magát Moammer Kadhafit beengednék-e.

Moammer Kadhafi hollétéről továbbra sincs megbízható információ, szóvivőjének korábbi állítása szerint továbbra is Líbiában van, és nem is akarja elhagyni az általa 1969-től 2011-ig irányított államot. Másfél hete kiderült, hogy a Tripoliból elmenekült diktátor családjának egyes tagjai Algériába távoztak, miután a líbiai lázadók az ország nagy részét ellenőrzésük alá vonták. Rezsimjének magas rangú tisztségviselői közül többet elfogtak már, így vasárnap a hírszerzés főnökét.

Szaadi Kadhafi nemrég állítólag tárgyalásokat kezdeményezett a lázadók vezetőivel, hogy véget vessenek a líbiai harcoknak, de az ajánlatból nem lett semmi. Az, hogy éppen most hagyta el Líbiát, valószínűleg összefügg azzal, hogy a hét végén a NATO légiereje által támogatott lázadók megközelítették a továbbra is Kadhafit támogató erők által ellenőrzött kevés város egyikét, Báni Validot. A BBC szerint a diktátor híveinek több csoportja is átlépte a nigeri határt az utóbbi napokban.

A 38 éves Szaadi Kadhafi korábban profi futballista volt, hazájában a válogatottságig vitte, és háromszor is megválasztották az év játékosának, emellett alelnöke, majd elnöke volt a szövetségnek. Három olasz klubnál is megfordult, de összesen csak 22 percet játszott az olasz első osztályú bajnokságban.