Rivális lázadók csaptak össze Líbiában

2011.09.11. 16:07

Kadhafi ellenes lázadók csaptak össze egymással szombaton Líbiában. Tizenketten meghaltak, és többen megsebesültek. A harc hátterében hagyományos viszályok állhatnak.

Tizenketten meghaltak, és tizenhatan megsebesültek egymással szemben álló Kadhafi-ellenes lázadók szombati összecsapásaiban Líbia délnyugati részén - közölték helyi vezetők vasárnap. Az összetűzések hátterében hagyományos viszályok is meghúzódnak egyfelől Garján és Kikla települések harcosai, másfelől al-Aszabaa város harcosai között - mondta az AFP hírügynökségnek a garjáni helyi tanács elnöke és al-Aszabaa katonai tanácsának vezetője.

A két vezető megerősítette, hogy az al-aszabaaiak kezdtek lőni Garján és Kikla egy odaérkező dandárjára. A garjáni vezető szerint "a garjáni és kiklai forradalmárok csapdába estek al-Aszabaában, miután azt kérték a város harcosaitól, hogy szolgáltassák be nehézfegyvereiket, és jöttek begyűjteni azokat". Al-Aszabaa hagyományosan a bukott líbiai vezető, Moammer el-Kadhafi támogatói közé tartozott.

A garjáni vezető szerint akciójuk célja "al-Aszabaa teljes megtisztítása volt a régi rezsim híveitől", de "lehetőleg vérontás nélkül". Az al-aszabaai vezető megjegyezte, hogy voltak kapcsolatfelvételek, és az Átmeneti Nemzeti Tanács is közbelépett a helyzet rendezésére, de "al-Aszabaa múltjából fakadt a fegyveres incidens".

KAPCSOLÓDÓ CIKK