Robbanás egy francia atomhulladék-tárolóban

Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek a robbanásban. Francia médiajelentések szerint elterjedt, hogy radioaktív anyagok kerülhetnek a levegőbe, de a hatóságok szerint nincs szivárgás.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy francia atomhulladék-tárolóban, Marcoule-ban - írja a brit BBC. A francia Le Figaro információja szerint egy ember életét vesztette, négyen pedig megsérültek, a robbanás egy radioaktív hulladékot tároló blokkban történt.

Az atomhulladék-tároló Franciaország déli részén van, közel Bagnols-sur-Ceze városához. Francia médiajelentések először elképzelhetőnek mondták, hogy sugárzó anyagok kerülhetnek a levegőbe a robbanás után. A francia hatóságok azonban egyelőre nem mértek radioaktív sugárzást, de folytatják a méréseket. Az atomlétesítményt kordonnal vették körül, egyelőre egyetlen dolgozót sem engedtek ki az épületből. Marcoule-ban úgynevezett MOX fűtőelemet állítanak elő, itt az atomenergiában használt anyagokat, főszabályként plutóniumot szerelnek le.

A gyár tulajdonosa azt mondta, hogy "ipari, nem pedig nukleáris balesetről van szó". A robbanás okai egyelőre nem ismertek. A francia belügyminisztérium szóvivője, Pierre-Henry Brandet úgy nyilatkozott: sem a gyár épületén belül, sem azon kívül nem tapasztaltak szivárgást.

A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF egyik leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó, enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották. A Marcoule Franciaország egyik legrégebbi erőműve, közel Franciaország déli partjaihoz. Franciaország energiaigényének 70 százalékát biztosítják az atomreaktorok. A fukusimai atomkatasztrófa után Franciaország minden atomerőművét stressztesztnek vetette alá.