Bin Laden képével és Zavahri hangjával üzent az al-Kaida

Osama bin Laden, al-kaida, al-kaida videfelvétellel üzent 9/11 évfordulóján
Vágólapra másolva!
Egyórás videofelvétellel üzent az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából. A felvételen megszólaló Ajman az-Zavahri szerint az arab országokban zajló népi forradalmak az Egyesült Államok vereségét jelentik.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden megölt al-Kaida-vezérről készült képeket és utódjának, Ajman az-Zavahrinak új hangüzenetét tartalmazza az a videofelvétel, amelyet a terrorhálózat médiaszerve az Egyesült Államok elleni terrortámadások 10. évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.

A videó megjelenéséről az iszlamista honlapokat is figyelő amerikai hírszerző portál, a SITE számolt be. A Közelgő győzelem hajnala című egyórás felvételen Zavahri üdvözli az arab országokban zajló forradalmakat, és kifejezi reményét, hogy ezek eredményeképpen az iszlám törvénykezés, a saría alapján működő, valódi iszlám társadalmak jönnek létre. Az új al-Kaida-vezér szerint az arab országokban zajló népi forradalmak az Egyesült Államok vereségét jelentik.

A videón látható az a felvétel is, amelyet az Oszama bin Ladent megölő amerikai kommandósok találtak a terroristavezér pakisztáni házában. Az amerikai hatóságok már korábban nyilvánosságra hozták ezt a felvételt, de akkor hang nélkül. A szervezet által most közzétett változatban Bin Laden azzal fenyegeti az amerikaiakat, hogy "a multinacionális vállalatok és a zsidó tőke rabszolgáivá fognak válni".

Az AFP francia hírügynökség által idézett biztonságpolitikai elemzők szerint az arab országokban az idén kitört forrongások meggyengítették és mind jelentéktelenebbé tették a nemzetközi terrorszervezetet.

A meggyilkolt Bin Ladenhez hasonlóan Zavahri is bujkál a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta.