Nő, férfi vagy határozatlan? Új lehetőség Ausztráliában az útlevélkérőknek

Vágólapra másolva!
Ausztrália az útlevelekben is igyekszik felvenni a harcot a diszkrimináció ellen. A transzneműek az útlevélkérelmek nemet jelző rubrikáiba harmadik lehetőségként a határozatlan megjelölést is beírhatják.
Vágólapra másolva!

A diszkrimináció elleni fellépés részeként az ausztrál állampolgárok immár harmadik választási lehetőséget is kapnak, amikor a nemükről nyilatkoznak az útlevélben szereplő adataik megadásakor - írja a BBC brit közszolgálati adó internetes oldala. A transzneműek és a nem egyértelmű neműek ebbe a rubrikába a határozatlan kifejezést írhatják, és az útlevélben ezt egy X-szel jelölik.

Azok, akik születésükor más nemmel rendelkeztek, a választott nemüket az eddigi szabálok értelmében csak akkor tüntethették fel az útlevelükben, ha előtte átestek egy nemváltoztató műtéten. Az egyik ausztrál szenátor, Louise Pratt, akinek a partnere nőként születetett, de férfiként él, hatalmas előrelépésnek tartja a döntést. Emlékeztetett arra, hogy sokakat azért tartóztatnak fel a repülőtereken, mert az útlevelükben lévő adatok nem tükrözik azt, ahogyan kinéznek.