Árveréssel próbál meg pénzt gyűjteni az anyagi gondokkal küszködő WikiLeaks

Vágólapra másolva!
A kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató oldal az alapító Julian Assange-hez köthető tárgyakat kínál árverésre. A befolyt összegből további dokumentumok publikálását kívánja finanszírozni.
Vágólapra másolva!

A Julian Assange-hez köthető tárgyak eladásából próbál meg pénzt szerezni a WikiLeaks. A weboldal az eBay online aukcióján a többi között eladásra kínál egy laptopot és egy adag börtönkávét is. Az utóbbi kikiáltási ára 315 dollártól indul, a laptopé hatezertől. A börtönkávét állítólag akkor csempészték ki a börtönből, amikor Assange vizsgálati fogságban volt ott, mielőtt 2010 decemberében óvadék ellenében szabadlábra helyezték volna. A laptopon pedig állítólag a közleményeket írták, és a táviratokat dolgozták fel, mielőtt átadták a médiapartnereknek. Az árverésre bocsátott tárgyak között van egy fotó is Assange-ről, amelyet a házi őrizete alatt, két nappal a negyvenedik születésnapja előtt írt alá idén júliusban.

A WikiLeaks Twitteren közzétett közleménye szerint a tárgyakat maga Julian Assange bocsátotta rendelkezésre, a befolyt összeget pedig kizárólag a táviratok kiadására használják fel. A WikiLeaks a támogatók adományaiból gazdálkodik, 2010 decembere óta azonban a Bank of America, a Visa, a MasterCard, a PayPal és a Western Union is embargót hirdetett ellene. Ez a WikiLeaks közleménye szerint a támogatók 90 százalékát elzárja az adományozás lehetőségétől.