Erőszakba torkollt egy környezetszennyezés miatti kínai tüntetés

Vágólapra másolva!
Halpusztulás és a rákos megbetegedések számának növekedése miatt tüntettek egy kínai falu lakosai egy nagyvállalat ellen. A hét végére erőszakossá vált a demonstráció, rendőrautókat is borogattak.
Vágólapra másolva!

Erőszakos tüntetések robbantak ki egy kelet-kínai városban a helyi napelemgyártó vállalat környezetszennyezése miatt - jelentette a hét végén a Hszinhua hírügynökség.

A helyi hatóságok közlése szerint a Csöcsiang tartománybeli Hunghsziao falu több mint ötszáz lakosa három napja kezdett tüntetni Hajning városában, a napelemgyártó vállalatnál, magyarázatot követelve a környezetszennyezésre, amely halpusztulást okozott egy folyóban. A tüntetők a vállalat számlájára írják 31 folyóparti lakos rákos megbetegedését.

A hét végére erőszakossá váltak a tüntetések: egyes tiltakozók behatoltak a cég területére, megrongálták a vállalat irodáit, és felborítottak nyolc gépkocsit. Károk keletkeztek négy rendőrautóban is.

A helyi hatóságok arra kérték a vállalatot, hogy függessze fel a termelést. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő Kína-szerte tüntetések a környezetszennyezés miatt. Augusztusban egy vegyipari gyárat zártak be Talien városában az ottani lakosság tiltakozása miatt.