Vezető szlovák politikusok a pozsonyi rádiók és televíziók szokásos hétvégi vitaműsoraiban nem zárták ki, hogy amennyiben a koalíciónak nem sikerül megegyeznie az eurós mentőcsomag kérdésében, megbukhat a kormány. A koalíció továbbra is mérlegeli, hogy az eurós mentőcsomagról szóló szavazást bizalmi szavazással kapcsolja össze.

"Ha megbukna a kabinet, a Smer nem lépne be semmiféle új kormánykoalícióba. Egy ilyen helyzetben csak az előrehozott választás lehetne a megoldás" - jelentette ki vasárnap Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, de Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke is azt mondta egy nyilatkozatában, hogy ha a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem változtatja meg elutasító hozzáállását a mentőcsomaghoz, az a koalíció végét jelentheti. 

 "Ez a koalíció végét is jelentheti, mert a kormány már kinyilvánította álláspontját (igent mondott a mentőcsomagra). Ha a kormány itthon és külföldön is következetes akar maradni, nem teheti azt, hogy csak úgy megy tovább, amikor az álláspontjához nincs meg a koalíciós többség támogatása" - mondta Figel a Markíza televízióban. Megerősítette: a koalíció továbbra is mérlegeli, hogy az eurós mentőcsomagról szóló szavazást bizalmi szavazással kapcsolja össze.

"Az SaS álláspontja továbbra is változatlan" - reagált közleményben Figel szavaira Richard Sulík, az SaS elnöke. A négypárti koalícióban az SaS egységesen elutasítja a mentőcsomagot. A további három párt támogatja, de minden párton belül vannak olyan képviselők, akik azt elutasítják.

Fico azt mondta: a mentőcsomag Szlovákia jövője szempontjából nagyon fontos. A Smer azonban csak akkor fogja támogatni a mentőcsomagot, ha azt előzőleg az egész koalíció megteszi. "Mi támogatjuk a mentőcsomagot, de a felelősség a koalícióé" - szögezte le a volt miniszterelnök.

Az ellenzéki Smer elnöke úgy véli: ha a koalíció ilyen fontos kérdésben nem tud megegyezni, nem kellene tovább kormányoznia. 

"Minek egy olyan kormány, amely képtelen a Szlovákia számára fontos döntések meghozatalára. Ha erre nem képesek, tegyenek javaslatot az előrehozott választásokra. Ha nem tudnak kormányozni, új kormányra van szükség" - hangsúlyozta Fico a Markízában. 

Figel szerint a koalíció jelenleg nem foglalkozik az esetleges előrehozott választásokkal. Pavol Hrusovsky, a KDH parlamenti frakciójának vezetője szombaton a közszolgálati rádióban azt mondta: "Ha ez a kormány elveszíti a bizalmat, parlamenti választás nélkül semmiféle új kormány megalakítása nem lehetséges."

"A Smer semmiféle kormányba nem lép be választások nélkül. Azt akarjuk, hogy a hatalom a parlamenti választás konkrét eredményén alapuljon" - jelentette ki ugyanabban a vitaműsorban Fico.

Megszólalt Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök is, aki szerint a mentőcsomag Szlovákia számára fontos, ezért a csomag támogatására szólította fel a pártokat. Nem zárta ki, hogy ez ügyben esetleg beszédet is mond a parlamentben.