Strauss-Kahn: Erkölcsi hibát követtem el

2011.09.18. 21:56

Először szólalt meg nyilvánosan májusi, New York-i letartóztatása óta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője. Dominique Strauss-Kahn egy vasárnapi tévéinterjúban erkölcsi hibának nevezte a New York-i hotel szobalányával létesített kapcsolatát. Azt is bejelentette: bár korábban fontolgatta, a történtek után biztosan nem indul a 2012-es francia elnökválasztáson.

"Sem erőszak, sem zaklatás, sem bűncselekmény nem történt a New York-i szállodaszobában" - közölte Dominique Strauss-Kahn a TF1 francia kereskedelmi televízióban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője a csatorna vasárnapi esti híradójának stúdióvendégeként ugyanakkor kijelentette: "nem egyszerűen nem megfelelő kapcsolatot" folytatott az őt nemi erőszakkal vádoló szobalánnyal, hanem "erkölcsi hibát" követett el, amire nem büszke.

"Hiba volt a feleségemmel, a gyerekeimmel, a barátaimmal szemben. De a franciákkal szemben is" - mondta a politikus, hozzétéve, hogy nem fizetett a rövid viszonyért. 

A szobalány vádjait illetően a politikus úgy vélte, hogy "Nafissato Diallo hazudott". Arra is felhívta a figyelmet hogy ezt sem az ő ügyvédjei, hanem az ügyész állította. "A vádakat ejtették ... Azért nem volt per, mert (a szobalány) egyetlen vallomása sem stimmelt. A polgári peres eljárás a bizonyíték arra, hogy az egész mögött pénzügyi megfontolások állnak. A polgári eljárást le fogják folytatni, nem áll szándékomban tárgyalni" - mondta a volt IMF-vezér.

 "Nagyon megijedtem" - válaszolta az amerikai igazságügyi eljárás menetét firtató kérdésre Strauss-Kahn. "Úgy éreztem, hogy azelőtt megaláztak, mielőtt egy szót szólhattam". Arra a kérdésre, hogy összeesküvést sejt-e az ügy mögött, azt válaszolta: "a csapda lehetséges, az összeesküvést majd meglátjuk". Feleségét, a népszerű televíziós újságíró Anne Sinclairt "csodálatos nőnek" nevezte, aki nélkül "nem bírt volna ellenállni".

Strauss-Kahn korábban a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás első számú baloldali esélyese volt, ám győzelmi reménye a New York-i meggyanúsítással szertefoszlott. Egy vasárnap megjelent felmérés szerint pedig a franciák többsége már azt szeretné, ha visszavonulna a politikai életből.

A politikus az interjúban elárulta, hogy korábban valóban gondolt az elnökjelöltségre, de az ügy után "természetesen" nem jelölteti magát az elnökválasztáson. "Elszalasztottam a randevúmat a franciákkal" - fogalmazott. A politikai jövőjét illetően csak annyit mondott: "Először pihenni fogok, ismét a családommal leszek, időre van szükségem gondolkodni. De az egész életem arról szólt, hogy megpróbáltam hasznos lenni a társadalom számára, így meglátjuk".

A 62 éves volt IMF-vezér Tristane Banon francia újságírónőnek erőszak kísérlete miatti vádjait is visszautasította, amelyek alapján a párizsi rendőrség jelenleg előzetes nyomozást folytat. "Tanúként meghallgattak. Az igazat mondtam: azon a (2003-as) találkozón nem történt erőszakos cselekmény, erről most nem mondok többet ... Az a verzió amit előadtak, kitaláció, rágalmazás" - mondta Strauss-Kahn. Hozzátette, hogy "nem szereti és visszautasítja azt a portét", amit a nőkhöz fűződő viszonya kapcsán rajzolt fel róla a sajtó. "Én tisztelem a nőket" - hangsúlyozta.

A volt IMF-vezér először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy májusban New Yorkban letartóztatták, miután egy szállodai szobalány nemi erőszakkal vádolta meg. A francia politikus három hete térhetett vissza hazájába az után, hogy a New York-i ügyészség ejtette az ellene emelt vádat.

A volt IMF-vezér büntetőügyéről szóló összes [origo]-s cikket olvashatja itt.

.