Titokzatos vadember életét nyomozzák a német rendőrök

Berlin forest boy, berlini maugli, illusztráció
Vágólapra másolva!
Öt évig élt az erdőben az apjával, ahol vadászott, gyűjtögetett és vándorolt. Korábbi életére nem emlékszik, bár Berlinben tűnt fel, németül alig, angolul viszont folyékonyan beszél. Egy magát Raynek nevező, titokzatos körülmények között előbukkant fiatalember története tartja izgalomban a német hatóságokat. A hasonló történetekkel előállók között volt elcsatangolt német zongorista, de egyszerű biztosítási csaló is.
Vágólapra másolva!

Egy sátor, egy hálózsák, egy téli ruhákkal teli hátizsák, és túléléshez szükséges eszközök, köztük egy iránytű. Ez volt annál a szőke, kék szemű fiatalembernél, aki még szeptember 5-én tűnt fel a berlini városházán. A téli ruhákba öltözött, a rendőrök szerint egy kissé ápolatlan, de jó fizikai állapotban lévő fiú azt állította magáról, hogy öt éve él az erdőben, de azt nem tudta megmondani melyikben, és azt sem, hogy hívják, csak a keresztnevére emlékezett: Ray.

Nem emlékezett rá, honnan jött, semmit nem tudott személyazonosságáról, csak annyit tudott elmondani a berlini rendőröknek, hogy apját Ryannak hívták, és az után vetették be magukat az erdőbe, hogy édesanyja, Doreen, elhunyt egy autóbalesetben. A 17 év körüli fiú szerint sátorban és különböző kunyhókban laktak, mindig vándoroltak, vadásztak és gyűjtögettek az erdőben. Apja a közelmúltban balesetet szenvedett az erdőben, és elhunyt, a fiú pedig - miután eltemette egy sekély sírba, köveket hordva rá -, apja korábbi tanácsait követve iránytűt ragadott és északnak indult. Két hétig gyalogolt, mire Berlinbe ért.

"Soha nem láttunk még ilyet"

"Rátalált az ifjúságvédelmi irodára, és besétált. Soha nem láttunk még ilyet. Semmi jel nem utal rá, hogy kételkednünk kellene abban, amit ifjúságvédelmis kollégáinknak mondott, és nyomozunk kiléte után, mivel minket is nagyon érdekel" - idézte a Local angol nyelvű német lap Michael Maas berlini rendőrségi szóvivőt. A német rendőrök szerint a fiún nem látszott semmilyen bántalmazás nyoma, jó fizikai állapotban volt.

A rendőrök hiába kérdezték, nem tudta megmondani, hogy hol és miként élt azelőtt, hogy apjával bevették magukat az erdőbe. Egyelőre azt sem tudni, hogy miként vészelték át a hideg teleket. A rendőrök csak az alapján tudnak vizsgálódni, amit nekik elmondott. Ez alapján azt feltételezik, hogy a bajorországi nemzeti park Csehországba is átnyúló erdejében élhettek,és korábban feltehetően több más európai országban is megfordult.

A fiúra jelenleg a berlini ifjúságvédelem vigyáz, hivatalos gyámot is kirendeltek mellé, de arról, hogy mi lesz vele, majd csak személyazonosságának megállapítása után döntenek. Ehhez a német rendőrök az Interpolhoz fordultak segítségért, de kilétének megállapításában a berlini brit konzulátus is közreműködik, miután a fiú alig beszél németül, angolul viszont tökéletesen tud. Azt még nem tudták biztosan megállapítani, hogy brit, amerikai vagy más angolszász akcentussal beszéli a nyelvet, de a britet valószínűsítik.

Keresik apja holttestét is, abban reménykedve, hogy úgy könnyebben azonosíthatják a fiút. A Bild német lap internetes kiadása szerint a hatóságok több helyszínt is valószínűsítenek: a bajorországi erdőségek, a cseh-német határon fekvő Érchegység, sőt akár Csehország is felmerült lehetőségként. Már értesítették a cseh és az osztrák hatóságokat is - írta a német lap.

Nyelvészek is vizsgálják

"Története roppant szokatlan és sok kérdést felvet. Ennek ellenére hitelesnek tűnik, ezért indítottunk nyomozást" - idézett a Telegraph brit lap egy berlini rendőrségi szóvivőt. A lap szerint a fiatallal nyelvészek is foglalkoznak, hogy eldöntsék, pontosan honnan származik. A rendőrség nem zárta ki, hogy lelki trauma érte, ezért pszichiátriai vizsgálatnak is alávetették.

Forrás: AFP

Ray a rendőröknek azt is elárulta, hogy mi történt édesanyjával, de ezt nem hozták nyilvánosságra. "Nagyon szeretnénk megállapítani ennek a fiatalnak a személyazonosságát, de biztosítanunk kell a magánszférájának védelmét. Ha a következő napokban nem jutunk előre a nyomozásban, nem kizárt, hogy közzétesszük a fényképét, hátha valaki azonosítani tudja" - közölte a szóvivő.

Egy, a brit lap által megkérdezett gyermekvédelmi szakember szerint első lépésként azt kell felderíteni, miért került az erdőbe Ray. Nem valószínű, hogy egy esetleges DNS-vizsgálat vagy fogászati adatok segíthetnek azonosítani a fiút, szerinte sokkal többre mehetnek a rendőrök, ha megvizsgálják az öt évvel ezelőtti eltűnéseket, vagy - mivel állítólag emlékszik a születésnapjára - a születési adatokat, esetleg az öt évvel ezelőtti baleseteket Nagy-Britanniában.

A szokatlan eset miatt több újság is felemlegette a titokzatos zongoravirtuóz, illetve a halottnak nyilvánított, de utóbb feltűnt brit kajakos ügyét. Előzőt még 2005-ben találták a tengerparton a nagy-britanniai Kentben. Az átázott ruhájú férfi nem beszélt, csak rajzzal és zongorázással kommunikált. Számos találgatás és megtalálása után négy hónappal végül megszólalt. Ekkor derült ki, hogy egy húszéves bajor fiatalemberről, Andreas Grassl-ről volt szó. A férfiról a Mirror brit bulvárlap azt állította, hogy szimulált, és az egész ügy egy átverés volt, de ő és szülei is kitartottak a mellet, hogy idegösszeomlása volt, és egy időre elvesztette emlékezetét ás beszédkészségét. A kajakos, Joe Darwin, évekkel vélt halála után került elő, és azt állította, amnéziában szenved, de kiderült róla, hogy biztosítási csalást követett el a feleségével együtt.