Tulipánháború robbant ki Románia és Hollandia között

Vágólapra másolva!
Hollandia nem támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, válaszlépésül a román hatóságok feltartóztattak a határon minden Hollandiából érkező virágszállítmányt egy állítólagos baktériumos fertőzésre hivatkozva a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Valóságos tulipánháború látszik kibontakozni Bukarest és Hága között, mivel a romániai schengeni csatlakozást meghiúsíthatja az elkerülhetetlennek látszó holland vétó - írják a hétfői román lapok. A román hatóságok a hétvégén "baktériumos fertőzés veszélyére hivatkozva" feltartóztattak minden Hollandiából érkezett virág- és tulipánhagyma-szállítmányt. A holland kormány szerint túl korai lenne Románia és Bulgária csatlakozása, mivel Hollandia úgy véli: a két ország nem szentel kellő figyelmet a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításának, ezáltal nem képes megfelelően ellenőrizni az EU külső határát.

Ezek után következett a román ellenlépés, amelyet hivatalosan az illetékes egészségügyi hatóságok rendeltek el. A múlt hétvégén a román hatóságok minden, Hollandiából érkezett, magvakat és virágot tartalmazó szállítmányt feltartóztattak az ország határain, és szigorú ellenőrzésnek vetettek alá. A hivatalos magyarázat szerint a szállítmányok veszélyes baktériummal fertőzöttek, ezért nem engedik be őket az országba.

Az Adevarul című napilap "Schengen-baktériumnak" nevezi azt a "kórokozót", amelyet most a román hatóságok az említett szállítmányokban keresnek. A lap kommentárjában kétségtelennek tartja, hogy a román hatóságok "ellencsapásáról" van szó. Emlékeztet, hogy korábban - éppen a hatékony határellenőrzés és a korrupcióellenes harc bizonyítékának szánva - a román szervek számos határrendészt vettek őrizetbe korrupció gyanújával, s mindennek nagy médianyilvánosságot is biztosítottak. Úgy tűnik, a hollandok ezt nem tartották elegendő bizonyítéknak - érzékelteti írásában az Adevarul.

A Romania Libera emlékeztet: A Romániába importált virágok 90 százaléka származik Hollandiából, a fennmaradó 10 százalék Törökországból, Kínából, Kolumbiából és Thaiföldről érkezik. Románia tavaly 20 millió euró értékben importált virágot - teszi hozzá a lap.