Megbukott a szlovén kormány

Vágólapra másolva!
Gazdasági viták miatt kezdeményezett bizalmi szavazáson nem szerezte meg a többséget a szlovén kormány.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata Borut Pahor vezette szlovén kormány távozására 51, maradására 36 képviselő szavazott a keddi bizalmi szavazáson. A ljubljanai fordulat hátterében gazdasági okok állnak.

A döntés miatt lehetséges, hogy előre hozott választásokat kell tartani, az elsőt Szlovéniában azóta, hogy az ország 1991-ben függetlenné vált. A kormány bukását követően hét nap van rá, hogy vagy Danilo Türk államfő vagy a parlamenti képviselők új miniszterelnök-jelöltet állítsanak, de ha a törvényhozás 30 napon belül nem választja meg az új kormányfőt, előre hozott választást kell tartani. Normális körülmények között jövő év szeptemberében lenne esedékes a következő választás Szlovéniában.

A Pahor vezette koalíció az után került kisebbségbe a parlamentben, hogy pártjai között nézeteltérés támadt a reformpolitikát illetően, amelyet a választópolgárok idén tavasszal több népszavazáson nagy többséggel elutasítottak. A koalíciós viszály nyomán előbb a DeSUS (nyugdíjasok pártja), majd a Zaresz nevű liberális párt fordított hátat Pahor kormányának, amely így már csak két párt 33 képviselőjére számíthatott a 90 tagú törvényhozásban.

Pahor öt új miniszter tervezett kinevezését összekapcsolta a kormánya iránti bizalom kérdésével, így akarván támogatást szerezni vitatott reformjaihoz. A DeSUS és a Zaresz képviselői azonban az ellenzékkel együtt szavazva megbuktatták a kisebbségi kormányt.

A szavazás után adott nyilatkozataiban minden parlamenti párt illetékese mielőbbi választások mellett kardoskodott. Pahor leszögezte, hogy ő lesz a szociáldemokraták listavezetője, akárcsak 2008-ban. Janez Jansa, az ellenzék vezére a bizalmi szavazást olyan fontos lépésnek nevezte, amely előmozdíthatja Szlovénia jövőbeni fejlődését. Egyúttal kezdeményezte, hogy az alkotmány módosításával május harmadik vasárnapját jelöljék ki a jövőbeni parlamenti választások állandó napjává. A gazdasági válság következtében megroggyant Szlovénia lehet az euróövezet válságának újabb dominókockája - vélekedett az osztrák hírügynökség.