Kivételt tenne Pozsony a csehek kettős állampolgárságával

Vágólapra másolva!
Egy szlovákiai magyar hírportál információi szerint a két nemzet "hosszú évekre visszatekintő történelmi, kulturális és családi kapcsolataira" hivatkozva elérhetővé tenné a cseh-szlovák kettős állampolgárságot a pozsonyi belügyi tárca. A többi - így a magyar - állampolgársággal kapcsolatban továbbra is érvényben maradnának a szankciók.
Vágólapra másolva!

Felmentést kaphatnának a kettős állampolgárság tilalma alól a Szlovákiában élő csehek - írja a bumm.sk című szlovákiai magyar hírportálra hivatkozva a nol.hu.

A Daniel Lipšic (KDH) vezette belügyminisztérium által tárcaközi véleményezésre küldött tervezet az írás szerint 2012. májusától lépne érvénybe. A többi ország állampolgárságának felvételével kapcsolatban érvényben maradnának a szankciók, tehát a magyar állampolgárságot továbbra sem lehetne felvenni a szlovák mellé az utóbbi elvesztése nélkül.

A belügyi tárca további változtatásokat is javasolt a szlovák állampolgárságra vonatkozó rendelkezéseket illetően. A szlovák állampolgárságot a szlovák apától származó gyermekek az apaság elismerésének időpontjától kezdve szerezhetnék meg. Csak az kaphatna állampolgárságot, aki "nem jelent veszélyt Szlovákia közrendjére vagy biztonságára", valamint a korábbi, szlovák papírjaikat elveszítő személyek állandó lakhely nélkül is visszakaphatják állampolgárságukat. Ez utóbbi lehetőség az egykori csehszlovák állampolgárokra is vonatkozik majd. Megszerezhetik a szlovák papírokat azon személyek is, akik ugyan soha nem voltak az ország állampolgárai, de egyik szülőjük az ország területén élt és csehszlovák állampolgárnak számított.

A törvénymódosítás kibővíti azokat az okokat, amelyekre hivatkozva elutasíthatják a szlovák állampolgárság megadását. Indokolhatják ezt a hatóságok a hiányos papírokkal, vagy az érintett személy azonosításának nehézségeivel, de a hamis iratok alapján szlovák állampolgársághoz jutó személy papírjait is megvonhatják. Az eddigi tizennégy év helyett már a tízévesek nyelvi tudását is megvizsgálnák - kivéve a cseh állampolgárokat, a két nyelv hasonlóságai miatt.

A koalíciós Híd párt részéről Gál Gábor diszkriminatívnak nevezte a belügyminisztérium tervezetét. A párt parlamenti képviselője elmondta: nem helyesli a cseh állampolgársággal való kivételezést, úgy gondolja, egységes megoldást kell keresni a problémára, nem pedig részmegoldásokat - egy efféle megoldás lehetne a Fico-féle ellentörvény eltörlése.- tette hozzá.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette akkori koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva. A sokat vitatott módosítás lényege, hogy automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét. Iveta Radicová kormánya azonnal ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására, de a belső koalíciós viták és véleménykülönbségek miatt ez eddig nem sikerült. A jogszabály alapján eddig több mint százan veszítették el szlovák állampolgárságukat.