Az illegális foglalkoztatásért kezdeményezett munkajogi perben az Opus Dei konzervatív katolikus csoportnak először kell francia bíróság előtt számot adnia belső működéséről.

Illegális foglalkoztatás és az emberi méltóság megsértésének vádjával indult eljárás a párizsi büntetőbíróságon az Opus Dei konzervatív katolikus csoport tagjai ellen. Két személy mellett a dosnoni szállodaipai magántechnikumot működtető, egy az Opus Deihez köthető katolikus egyesület is a vádlottak között van.

A vádemelés egy fiatal nő, Catherine Tissier feljelentése nyomán történt, aki 1985-ben 14 évesen került a technikumba. Szülei csak az első év végén, egy az iskoláról tartott bemutatón tudták meg, hogy az intézmény az Opus Deihez tartozik. A nő azt állítja, hogy minimális fizetésért cserébe kellett dolgoznia a szervezetnek. Bizonyítványa megszerezése után 13 évig alkalmazták nagyon alacsony bérért takarítónőként az Opus Deihez tartozó különböző intézményekben. Napi 12 órát dolgozott szabadnapok nélkül, és ez idő alatt soha nem volt szabadságon.

Catherine-t 2001-ben szülei hozták el akkori munkahelyéről. A lány akkor alig 39 kilós volt; két és fél évre volt szüksége, hogy fizikailag és mentálisan rendbe jöjjön. Ügyvédje "mentális manipuláció, a rossz munkakörülmények és gazdasági függésben tartás" miatt tett feljelentést.

A lánynak mindegyik munkahelyén volt szabályos munkaszerződése és fizetése, de az intézményvezetők üres csekkek aláírására kérték, amelyeket azután ők maguk töltöttek ki, azt állítva, hogy az összegből a lány szállását, illetve a könyvtárhasználati díját fedezték. Catherine soha nem közlekedhetett egyedül, még az orvoshoz is csak egy Opus Dei-tag kíséretében engedték el.

A konzervatív katolikus csoport cáfolja, hogy szoros kapcsolat fűzné a dosnoni technikumhoz, de azt elismerte, hogy az iskola lelkészsége hozzá tartozik. A peres eljárás egyik vádlottja, Claire de Segonzac, a technikum vezetője a France2 közszolgálati televízió híradóját beengedte az intézmény falai közé annak bizonyítására, hogy náluk teljesen normális élet folyik. Az igazgatónő elismerte, hogy az Opus Dei tagja, de azt tagadta, hogy nem tiszteli a törvényeket és hogy manipulálja a diákokat. Álláspontja szerint Catherine Tissier önszántából lett a szervezet tagja.

Az illegális foglalkoztatásért kezdeményezett munkajogi perben mintegy 15 tanút hallgat meg a bíróság. Az Opus Deinek először kell francia bíróság előtt számot adnia belső működéséről.

Az Opus Dei egyházi csoportot egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer alapította 1928-ban. A szervezetet a katolikus egyház 1951-ben ismerte el, jelenleg a katolikus egyház egyetlen személyi prelatúrája. Tagjainak száma több mint 80 ezer, közülük 1600-an élnek Franciaországban.