Pénzbüntetésre ítéltek két burkát viselő nőt Franciaországban

Vágólapra másolva!
Először ítélt el olyan nőket a francia bíróság, akik az arcukat eltakaró muszlim öltözetben jelentek meg közterületen. A két nő épp a burka viselését tiltó törvény miatt öltött burkát Párizs közelében.
Vágólapra másolva!

A Párizshoz közeli Meaux bírósága 120, illetve 80 euróra büntette csütörtökön azt a 32 és 36 éves nőt, aki májusban a város polgármesteri hivatala előtt arcát eltakaró muszlim öltözékben tüntetett az úgynevezett burkatörvény ellen. A javaslat egyik legfőbb támogatója Meaux polgármestere, Jean-François Copé, a jobbközép kormánypárt nemzetgyűlési frakciójának vezetője volt.

Franciaországban áprilisban lépett életbe az a törvény, amelynek alapján büntethetők azok a nők, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot vagy burkát viselnek nyilvános helyen. A törvény megszegői 150 euró pénzbírsággal sújthatók.

Sérti a nők jogait a burka

Egymillió eurós alapot hozott létre augusztusban egy franciaországi arab üzletember, hogy kifizesse azon arab nők büntetését, akiket a burka viselése miatt bírságolnak meg. A 38 éves Rachid Nekkaz elmondása szerint a világ bármelyik országában hajlandó kifizetni a büntetést, ahol tiltják az arab nőknek a burka viselését.

Európában Belgium volt az első, amely tavaly márciusban napirendre tűzte a burka betiltásának kérdését, ám az elhúzódó kormányalakítási folyamat következtében csak idén áprilisban szavazta meg a törvényhozás, és csak júliusban lépett életbe. Franciaországban viszont már április 11-én hatályba lépett a muszlim öltözék közterületen való viselésének tilalma: a törvényszegőket itt 150 eurós bírság és hét napig terjedő szabadságvesztés sújtja.

Az intézkedés szükségességét elsősorban emberi jogi és biztonsági okokra vezették vissza a belga és francia döntéshozók. Az európai társadalmak az emberi jogokra hivatkozva diszkriminatívnak tartják a női testet eltakaró viseletet, amely ráadásul jelentősen megnehezíti az adott személy azonosítását.