Szerb kamionsofőröket vettek őrizetbe Koszovóban

Vágólapra másolva!
Továbbra is úttorlaszok bénítják a forgalmat Észak-Koszovóban. A szerb kormány mindeközben arra vár magyarázatot, hogy miért tartják őrizetben a koszovói hatóságok az egyik szerbiai vállalat tizenhárom kamionsofőrjét. A Danas című szerb lap szerint az úttorlaszokkal tüntetők már egyre kevésbé hallgatnak a belgrádi vezetésre.
Vágólapra másolva!

A szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériuma magyarázatot kért az Európai Uniótól és az unió koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójától (EULEX) arra, hogy miért tartják őrizetben a koszovói hatóságok a szerbiai Raska egyik vállalatának 13 kamionsofőrjét. A sofőröket csütörtökön hajnalban vették őrizetbe.

Belgrád közleményben sürgette az EULEX-et, hogy vegye át a járművezetők esetének kivizsgálását, mert félő, hogy a pristinai hatóságok elfogult magatartást tanúsítanak a Kosovska Mitrovicában fogva tartott személyekkel szemben. A koszovói rendőrség szóvivője viszont közölte, hogy a csütörtök virradóra őrizetbe vett 13 szerb illegálisan lépte át Koszovó határát, és az a gyanú is felmerült, hogy részt vettek az úttorlaszok felállításában.

Csütörtökön a szerbek több mint egy tucat úttorlasszal továbbra is megbénították a forgalmat Észak-Koszovóban. Így akarják kikényszeríteni, hogy vonják vissza két vitatott határátkelőről a koszovói központi kormányzat vámosait és rendészeit. Ők egy hete teljesítenek szolgálatot Jarinjénél és Brnjaknál az EULEX szakértőivel együtt. A két határátkelőnél azonban az észak-koszovói úttorlaszok miatt nincs nagy élet.

Mindeközben a szerb állami intézmények és a kormánypártok nem tudják kézben tartani a barikádokkal és úttorlaszokkal kapcsolatosan kialakult észak-koszovói helyzetet, mert a helyszínen az ellenzéki pártok aktivistái a hangadók - írja a Danas című szerb lap. A Danas szerint egyes észak-koszovói községekben és a jarinjei, valamint a brnjaki határátkelőknél a tiltakozó megmozdulásokat olyan emberek irányítják, akik mind kevésbé hajlandóak hallgatni Belgrádra. Ennek legfőbb bizonyítékát abban látják, hogy Borislav Stefanovic, a Pristinával tárgyaló belgrádi küldöttség vezetője még egyetlen úttorlasznál, vagy barikádnál sem járt szeptember 2. óta, azóta, hogy Pristinával megállapodtak a koszovói vámosok pecsétjéről.

Szerbia nem volt hajlandó elfogadni a koszovói vámosok pecsétjével ellátott fuvarleveleket, mert úgy vélte, hogy ezzel lépést tesz a koszovói államiság elismerése felé. A közelmúltban azonban kompromisszum született az ügyben Belgrád és Pristina között: a szerbek elismerik a koszovói vámszervek olyan bélyegzőjét, amelyen nincs koszovói címer, vagyis "státussemlegesnek" mondható.