A vámpírgeneráció mérgezi Kínát

Kínai aranyifjak, újgazdagok, luxus
Vágólapra másolva!
Egyre több botrány jelzi, hogy sok gazdag kínai család gyereke fittyet hány a hagyományos kínai társadalmi értékekre, pénzével, drágai autókkal kérkedik, és azt képzeli, mindent megtehet. Az új generáció komoly problémát jelent sok kevésbé jómódú családnak is, a kínai népességszabályozás miatt egyedül felnevelkedett gyerekek szüleik fejére nőnek, és felnőtt korukig elvárják, hogy támogassák őket. Mi a baj Kína fiataljaival?
Vágólapra másolva!

Lőfegyverrel való visszaélés miatt áll bíróság elé Kínában Vang So, az egyik pekingi ingatlanfejlesztő cég vezetője - jelentette a China Daily kínai lap angol nyelvű internetes kiadása. A családja tulajdonában lévő pekingi Wangfu Centurial ingatlanfejlesztő társaság kicsapongó életstílusáról ismert igazgatóhelyettesét a helyi köznyelvben csak tőkés aranyifjaknak nevezett csoporthoz sorolják. Szeptember elején indult ellene eljárás, miután tavaly decemberben összeveszett egy másik gazdag fiatallal, a szintén a helyi aranyifjak közé sorolt Vang Kével.

Az Independent című brit lap pekingi tudósítója szerint a két férfi egymással versenyzett a város népszerű bevásárlónegyedének utcáin drága autókkal tavaly decemberben, de balesetet szenvedtek egy forgalmas kereszteződésben. Vang So ekkor fegyver fogott riválisára, majd miután az kihívta a rendőröket, nekihajtott kocsijával Ke Audijának, amely kiégett, a kárt 199 ezer jüanra (több mint 6,5 millió forint) becsülték.

Forrás: AFP
Kínában sokan megfogadták a gazdasági nyitást elrendelő Teng-hsziao Ping egykori pártfőtitkárnak tulajdonított szavakat: "gazdaggá válni dicsőség"

A helyszínről elmenekülő Sót másnap vették őrizetbe. A rendőrök a férfinál tartott házkutatás alatt lefoglaltak négy lőfegyvert, kétezer darab légfegyverhez való lövedéket, illetve hat darab éles lőszert. Rajta kívül ingatlanfejlesztő cégének több alkalmazottja ellen is eljárás indult, miután a gyanú szerint ők szerezték be a fegyvereket, illetve közreműködtek bizonyítékok eltüntetésében (például letörölték az ingatlancég parkolóházának egyik kamerája által rögzített felvételt, amelyen a férfi és összetört autója látható).

Az Independent szerint az eset jól mutatja, miért utálják sokan az új kínai gazdasági és politikai elit, magát a törvények felett állónak gondoló legfiatalabb nemzedékét. Az ellenérzést erősíti, hogy a hónap elején egy másik pekingi aranyifjú is botrányba keveredett. A híres kínai énekes, Li Sunag-csiang 17 éves fiát egy év nevelőtáborba küldték, miután jogosítvány nélkül vezette BMW-jét, és egy koccanásos baleset után megverte a másik autóban ülő párt.

Illegális utcai autóverseny Sanghajban (illusztráció)

Az ingatlanos aranyifjút akár hét év börtönre is ítélhetik a fegyverek miatt. "A törvény előtt mindenki egyenlő. A gazdagokkal sem szabad kivételt tenni. Azok az ismert gazdag hírességek, akik bűnt követnek el, sokkal károsabb hatással vannak [a társadalomra], mint a közönséges emberek" - idézett a China Daily egy pekingi bűnügyi ügyvédet.

"Gazdaggá válni dicsőség"

A harminc évvel ezelőtt a kínai kommunista párt által még "csaló, sikkasztó, korrumpáló, adóelkerülő kereskedők és házalók" bandájának bélyegzett a magánvállalkozókból mára nagyon sok lett. Úgy tűnik, Kínában sokan megfogadták a gazdasági nyitást elrendelő Teng-hsziao Ping egykori pártfőtitkárnak tulajdonított szavakat: "gazdaggá válni dicsőség".

A BBC kínai gazdagokkal foglalkozó nyári összeállítása szerint több mint egymillió ember rendelkezik több millió dolláros vagyonnal az utóbbi harminc évben évente 10 százalék körüli gazdasági növekedést produkáló országban.

A Forbes amerikai gazdasági magazin a világ 1140 leggazdagabb milliárdosát felsoroló listáján 115 kínai található, közülük a leggazdagabb a kínai internetes keresőoldal, a Baidu alapítója, Robin Li. Ő a 95. helyen áll, 9,4 milliárd dollárnyi vagyonnal. A gazadagságból rendkívül nagy arányban részesül az ingatlanüzlet, a kínai gazdagokkal foglalkozó Hurun Intézet szerint az 1000 leggazdagabb kínai 23,5 százaléka ingatlanüzletből szerezte vagyonát.

Közveszélyessé váltak

A vagyonos kínaiak kedvét lesi a luxusipar is. A héten zajló monacói jachtshow-n is az országban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket mérlegelték a kiállítók, külön a kínai igényekre szabott jachtokkal a China Daily beszámolója szerint. De a közelmúltban véget ért frankfurti autószalonon is kiállítottak több kínai piacra szánt luxusautót.

Luxusautók sora egy kínai esküvői konvojban

A nagy gazdagsággal szemben azonban jelentős a szegénység is. A társadalmi szakadék az ország legnagyobb problémáinak egyike. Különösen a városi és a vidéki lakosság közötti különbségek szembeötlők. Ez a szakadék a China Daily szerint 2010-ben nőtt a legnagyobbra az 1978-as gazdasági nyitás óta. A városi lakosság esetében az egy főre eső éves nettó jövedelem 17 175, míg a vidékieknél ez csupán 5153 jüan (580 ezer, illetve 174 ezer forint) volt, ami azt jelenti, hogy egy városban élő kínai 1589, míg egy vidéki napi 476 forintnak megfelelő bevétellel rendelkezett tavaly.

Forrás: AFP
Luxusjacht a Sanghaji Nemzetközi Hajókiállításon

Egyes gazdag emberek gyerekei közveszélyessé váltak - írja a pekingi aranyifjak balhéit kommentáló szerkesztőségi véleménycikkében a China Daily. "Annak ellenére, hogy jó iskolákba jártak külföldön, híján vannak a józan ítélőképességnek és az udvariasságnak, és törvénytelen ügyekbe keverednek. Agresszív antiszociális és erőszakos viselkedésük a piszkos folt a társadalom szövetén, beszennyezi családjuk jó hírét is, és megzavarja a közrendet. Nem kétséges, hogy ez az általuk élvezett előjogokból fakad."

Jön a vámpírgeneráció

Vannak a hagyományőrzők vagy arisztokratikusok, ők azok, akik valóban úgy gondolják, hogy az általuk megkeresett pénz a társadalomé, és általában kerülik a luxust. A másik csoport az új arisztokrácia. Jóval könnyedebben kezelik a vagyonukat, de az orosz oligarcháktól eltérően nem kérkednek a gazdagságukkal. Műkincseket vásárolnak, ingatlanokba fektetnek, utazgatnak, külföldi elitiskolákba küldik gyerekeiket - írta a BBC-n Nick Rosen, aki dokumentumfilmet készített az új kínai elitről. Azt azonban már ő is jelezte, hogy a fiatalabbakra jóval jellemzőbb a kivagyiság. Rosen szerint jó példa az a kínai üzletember, aki szívesen kérkedett 50 ezer dolláros Patek Philippe óráival.

A fiatalokkal azonban nem csak a kérkedés miatt van baj. A kínai társadalomban komoly problémát jelent az újabb generációk elkényeztetettsége, amelyet sokan a kínai túlnépesedés ellen bevezetett egykézés rovására írnak. A kínai kormány tavasszal - a Foreign Policy amerikai magazin internetes kiadása szerint - már olyan törvény megalkotását fontolgatta, amely kötelezően előírná az utódoknak, hogy anyagilag és érzelmileg is gondoskodjanak idősödő szüleikről, akik beperelhetnék az őket elhanyagoló gyerekeiket.

Forrás: AFP
A kínai társadalomban komoly problémát jelent az újabb generációk elkényeztetettsége

Az újabb kínai generáció ugyanis elvárja, hogy szüleik mindent megtegyenek értük még felnőtt korukban is. Ezért aztán egyszerűen csak vérszívó-generációnak nevezik őket a lap szerint. A hatóságok nagy erőkkel keresik azokat az értékeket, amelyek révén motiválni tudják a vámpírgenerációt. Van, aki azt javasolja, hogy Mao gondolataihoz nyúljanak vissza, mások a konfucianizmussal igyekeznek harcolni az elharapózó anyagiasság, a romló erkölcsök, az identitásválság ellen. Vannak gondolkodók, akik az egyetemes értékekben - emberi jogok, demokrácia, szabadság - vélik felfedezni ezt az erőt, amit azonban hevesen elutasít a szocializmus kínai útját járó politikai vezetés.