Az amerikai ellenvetések dacára a palesztinok ma felvételüket kérik az ENSZ-be

Vágólapra másolva!
Hiába győzködte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Barack Obama amerikai elnök is a palesztinokat, hogy ne kérjék a státusuk állami szintre emelését az ENSZ közgyűlésén. A palesztin ENSZ-nagykövet pénteken bejelentette: Mahmúd Abbász mai közgyűlési beszédet előtt átadja a felvételi kérelmüket a főtitkárnak.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken, magyar idő szerint délután fél 6 órakor, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadja Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának a palesztin felvételi kérelmet. Mindezt Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet jelent be. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló előzőleg megerősítette, hogy Abbász "minden nyomás ellenére" benyújtja a kérelmet.

Izrael és Törökország közben elutasította - más-más megfontolásból - Nicolas Sarkozy francia elnöknek a közgyűlésen szerdán tett javaslatát, amely szerint a palesztinok ideiglenesen kapjanak "megfigyelő állami státust" az ENSZ-ben, s dolgozzanak ki menetrendet a végleges izraeli-palesztin békemegállapodás egy éven belüli megkötésére.

Az ENSZ főtitkára, valamint az amerikai és a francia elnök is megpróbálta eltéríteni a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt az elhatározásától. Az Egyesült Államok korábban értésre adta, hogy élni fog a vétójogával, amennyiben a kérdés a Biztonsági Tanács (BT) elé kerül. Obama szerint a palesztin népnek szuverén államban kell élnie, de rámutatott: nem hisz abban, hogy a több évtizede tartó konfliktus befejezéséhez vezető utat le lehetne rövidíteni az érintett felek megállapodása nélkül.

A palesztinok maguk mögött tudhatják Oroszország és Kína, valamint Libanon, Brazília, Dél-Afrika és India támogatását. Kolumbia és Németország egyaránt Izrael pártján áll és egyértelmű nemmel szavazna. Franciaország és Nagy-Britannia álláspontja nem egyértelmű, noha Sarkozy elnök szerdai felszólalása (azt javasolta, hogy a palesztinok ideiglenesen kapjanak "megfigyelő állam státust" az ENSZ-ben) arra utal, hogy Párizs hajlik az elismerésre.