Hét évet kapott egy afgán fiút megölő amerikai katona

2011.09.24. 8:41

Bűnösnek vallotta magát a bíróságon egy 20 éves amerikai katona, aki a vád szerint megölt egy 15 éves afgán fiút 2010 elején. Öt amerikai katonát vádolnak azzal, hogy előre kitervelte, majd végrehajtotta afgán civilek megölését, majd a holttestek mellett fotókat készítettek magukról.

Vádalku keretében hét év börtönbüntetésre ítélt pénteken a hadbíróság egy amerikai katonát, aki közvetlen közelről agyonlőtt egy 15 éves afgán fiút. Andrew Holmes közlegény egyike annak az öt katonának, akiket azzal vádolnak, hogy hidegvérrel lemészároltak afgán civileket, majd a holttestek mellett pózolva fényképeket készítettek. Az öt katona közül Holmes volt a legfiatalabb, mindössze 19 éves volt az események idején, 2010 elején.

Holmes csütörtökön bűnösnek vallotta magát egyrendbeli gyilkosságban. Továbbra is kitartott azonban a mellett, hogy nem volt szándékában ember ölni, csak "rossz döntést" hozott, amikor engedelmeskedett a felettesének, aki megparancsolta, hogy lője le a fiút. A vádalkuval elkerülte, hogy előre kitervelt gyilkossággal vádolják, amiért sokkal súlyosabb büntetést kapott volna.

A közlegény mostani viselkedése jelentősen eltér attól, ahogy tavaly az első meghallgatásán fellépett, amikor is hevesen bizonygatta ártatlanságát. "Azt akarom mondani, mint katona a katonának, hogy nem követtem el gyilkosságot" - mondta akkor a bírónak.

Holmes egyik társát, Jeremy Morlock tizedest márciusban 24 év börtönbüntetésre ítélte a hadbíróság három civil meggyilkolásáért. Morlock azt vallotta, hogy társaival 2009 végén kezdte el a bűntettek kitervelését, önvédelemnek tüntetve fel az emberölést. Az áldozatok holtteste mellett fegyvereket helyeztek el. A vádlott szerint szakaszának összes tagja tudta, hogy ártatlanokat ölnek meg. A sajtóhoz is kikerült fényképeken Holmes és Morlock látható, amint a 15 éves afgán fiú véres holtteste mellett kuporognak, és a hajánál fogva tartják az áldozat fejét a kamera előtt.

A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes a Facebookon keresztül tavaly januárban megüzente a szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek. Winfield apja jelentette az ügyet, ám egészen májusig nem indult vizsgálat. Egy videofelvétel tanúsága szerint Winfield tizedes is részt vett egy gyilkosságban, mert, saját bevallása szerint, attól félt, hogy ellenkező esetben őt is megölik.