A palesztin elnök nem akarja elfogadni a béketervet

Vágólapra másolva!
A palesztin elnök nem fogja elfogadni az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét - ezt sugallta Mahmúd Abbász szombaton, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva nyilatkozott újságíróknak. Az elnök az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartását követeli.
Vágólapra másolva!

Nem egyezünk bele semmilyen olyan javaslatba, amely nem veszi figyelembe a béketárgyalások felújítására vonatkozó palesztin feltételeket - mondta Mahmúd az ENSZ közgyűlése után. A palesztin elnök azt mondta, hogy tanulmányozzák a "kvartett" - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - pénteki javaslatát.

Rögtön hozzátette ugyanakkor, hogy nem fogadnak el semmilyen olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a "kvartett" közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

Miután Abbász pénteken New Yorkban benyújtotta a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, az izraeliek és a palesztinok között közvetítő "kvartett" képviselői közleményt adtak ki, amelyben arra kérték fel a két felet, hogy egy hónapon belül üljenek ismét tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, és 2012 végéig kössék meg a végső státusról rendelkező békeszerződést.

Eközben Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a "kvartett" tárgyalási menetrendje nincs kőbe vésve. "A kvartett állásfoglalásában az a fontos, hogy sem a telepépítések, sem a határok ügyében nem támaszt feltételeket a tárgyalások felvételéhez. De a végrehajtás menetrendje nincs kőbe vésve" - szögezte le.

Gilad Erdan környezetvédelmi miniszter pedig szombaton azt mondta: "nem nagyon hiszek a tárgyalások felújításában, noha a miniszterelnökünk a lehetetlent is megteszi ennek érdekében". Hozzátette: "szóba sem jöhet, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő még bármiféle tárgyalás előtt elfogadja a palesztin állam létrehozását az 1967-es határok alapján, illetve a telepépítések befagyasztását."

Izrael az arabok által ellene indított 1967-es háborúban szállta meg Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet.