Befejezte németországi látogatását a pápa

Vágólapra másolva!
Az egyház modernizálása ellen emelt szót a pápa vasárnap délután Freiburgban, XVI. Benedek négy napot töltött Németországban.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánybíróság tagjaival, majd helyi katolikus hívők egy csoportjával találkozott vasárnap délután Freiburgban a pápa. A két találkozó XVI. Benedek négynapos németországi látogatásának két utolsó programpontja volt. Az alkotmánybíróság tagjai előtt a katolikus egyházfő a hit és a törvény közötti érintkezési pontokat emelte ki, és hangsúlyozta az alaptörvény tiszteletben tartásának különleges jelentőségét.

A hívőkkel találkozva a pápa közvetve az egyház modernizálása ellen emelt szót. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyháznak nem elsősorban a jelenhez kell igazodnia. Értesülések szerint az egyházon belüli, Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű reformmozgalom ezzel egy időben csalódottságának adott hangot a pápai látogatás eredményei miatt, és a hívőket engedetlenségre szólította fel.

Nem mond le XVI. Benedek pápa

A Vatikán tagadólag válaszolt vasárnap egy olasz lap által publikált szóbeszédre, miszerint XVI. Benedek pápa a lemondásán gondolkodik annak kapcsán, hogy jövő áprilisban betölti a 85. életévét.

"A pápa jól van. Most fejez be egy nagyon intenzív utazást, és az egészségi állapota szempontjából ez az utazás igazi siker" - jelentette ki Federico Lombardi vatikáni szóvivő újságírók kérdésre válaszolva. A Libero című jobboldali lap vasárnapi számában jelent meg az az állítás, hogy a pápa "tart tőle, hogy nem tudja elviselni a reá nehezedő terhet" és "az áprilisi búcsún gondolkodik".

A milánói lap sem forrást, sem más részletet nem közölt, csak arra hivatkozott, hogy "ilyen szóbeszéd kering a Vatikán legfontosabb irodáiban". Lombardi közölte, hogy nem tud olyasmiről, amiről a milánói lap tudni vél.