Átállt katonai vezetők szervezkednek a szíriai vezetés ellen

Vágólapra másolva!
Ellenzéki politikusokról szóló videókat és a szíriai kormányt bíráló üzeneteket töltött fel az Anonymous és a RevoluSec nevű csoport kormányzati és városi honlapokra Szíriában. A Washington Post amerikai lap közben arról ír, hogy néhány átállt katonai vezető létrehozta a Szabad Szíriai Hadsereget, amely az első szervezett fegyveres kihívás Basar al-Asszad szíriai elnök rezsimjével szemben, és ezzel a március közepe óta tartó konfliktus új szakaszba léphet.
Vágólapra másolva!

Hét nagyobb szíriai város és több kormányhivatal honlapját törte fel az Anonymous és a RevoluSec nevű csoport, a weboldalakra pedig megtámadott ellenzékiekről készült videókat és különféle kormányellenes üzeneteket töltöttek fel. A közlekedési minisztérium honlapjára például Basar al-Asszad szíriai elnök karikatúrája és a következő felirat került fel: "Ne engedjétek, hogy Asszad az interneten keresztül megfigyeljen titeket!" Emellett a szíriai internetes hírszerzés elleni ötletekkel is ellátták a feltört oldalakra látogatókat. A RevoluSec egyik tagja az al-Dzsazíra hírtévé internetes oldalának elmondta, hogy így próbálják támogatni a szíriai népet a szabadságért és az elnyomás ellen folyó harcban.

A Washington Post amerikai lap hétfői számában közben arról ír, hogy néhány átálló létrehozta a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH). Ez az első szervezett fegyveres kihívás Asszad rezsimjével szemben, és ezzel a március közepe óta tartó konfliktus új szakaszba léphet. A dezertőrök vezetője, a légierőt maga mögött hagyó Riad Aszaad tábornok szerint "a fegyveres felkelés elkezdődött".

A Törökországban menedékre lelt Aszaad úgy gondolja, hogy a kormányt "csak erőszakkal és vérrel lehet eltávolítani". A tábornok célja, hogy a líbiai forradalom menetrendjét követve kihasítson egy területet Észak-Szíriából, amelyet repüléstilalmi övezetként nemzetközi védelem alá helyezne, a baráti országoktól szerzett fegyverekkel pedig megtámadná Asszad erőit. Bár az átállók száma egyre gyorsabban növekszik, az SZSZH egyelőre csak arra képes, hogy a tüntetések környékén biztosítsa a civilek védelmét, illetve támogassa a további elpártolásokat.

Robert Ford, az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete úgy látja, hogy a fegyveres csoport egyelőre nem lesz komolyabb hatással a kormányra, mert nem rendelkezik elég taggal. Ugyanakkor Aszaad szerint a felekezeti aránytalanság időzített bombaként ketyeg, amely előbb-utóbb szétveti a szíriai hadsereget.