Támogatást ígért Görögországnak a német kancellár

Vágólapra másolva!
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak azt mondta, maradéktalanul teljesítik a vállalt kötelezettségeket, és válságot a kormánya egyben esélynek is tekinti arra, hogy az ország ismét saját lábára álljon.
Vágólapra másolva!

Görögország felelősségére figyelmeztetett, de támogatást ígért Athén euróövezeti pénzügyi megsegítéséhez a német kancellár. Angela Merkel kedden az éjszakába nyúló, szűk körű megbeszélést folytatott a Berlinben tartózkodó Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel.

A találkozót közvetlenül megelőző sajtónyilatkozatában a kancellár hangsúlyozta, hogy kormánya kész közreműködni Görögország pénzügyi megsegítésében. "Az euró a legszorosabban köti össze a két országot" - fogalmazott Merkel, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet Athén felelősségére. A görög kormánynak teljesíteni kell a pénzügyi támogatás fejében az országgal szemben támasztott feltételeket - jelentette ki a német kancellár.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő nyilatkozatában ismét azt hangsúlyozta, hogy kormánya maradéktalanul teljesíti a vállalt kötelezettségeket. Papandreu szerint Athén határozott szándéka, hogy minden intézkedést megtegyen az adósságválság leküzdésére, illetve annak érdekében, hogy az ország gazdasága ismét versenyképessé váljon. A válságot a kormány egyben esélynek is tekinti arra, hogy ismét saját lábára álljon - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jeórjiosz Papandreu az egész napot Berlinben töltötte, és a német gazdaság, valamint a politika vezető képviselői előtt országa megsegítéséért kampányolt. A német kancellár reményét fejezte ki, hogy a kibővített euróövezeti támogatási alapról csütörtökön sorra kerülő, Bundestag-beli szavazáson meglesz a szükséges kormányzati többség. Ellenkező esetben a konzervatív-liberális német kormánykoalíciót súlyos válság fenyegeti.

Görögország kedden újabb lépéssel került közelebb az euróövezeti mentőcsomag következő részletének kifizetéséhez: az athéni törvényhozás elfogadta az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényt. Az első görög mentőcsomag újabb, nyolcmilliárd eurós részletének kifizetése a módosított menetrend szerint október közepén esedékes.