Sztrájkot hirdettek a pedagógusok Franciaországban

Vágólapra másolva!
A franciaországi általános iskolákban a pedagógusok harmada nem vette fel a munkát, a középiskolákban pedig a tanárok mintegy negyede nem tartotta meg az óráit kedden. A pedagógusok a sztrájkkal próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, amely szerdán vitatja meg a 2012-es költségvetési tervezetet. Ez 14 ezer pedagógusállás megszüntetését irányozza elő, ami azt jelenti, hogy minden második nyugdíjba vonuló tanár munkahelyét felszámolnák.
Vágólapra másolva!

Sztrájkot hirdettek a francia pedagógusok az óvodáktól az egyetemekig valamennyi állami és magán oktatási intézményben kedden az iskolai munkakörülmények romlása, a költségvetési megszorítások és a munkahelyek megszüntetése miatt. Az utcai tüntetéseken mintegy 165 ezren vettek részt.

Az állami és magánszektor valamennyi pedagógus-szakszervezete a tiltakozásban való részvételre szólította fel tagjait, aminek eredményeként az oktatási minisztérium első becslése szerint az általános iskolákban a pedagógusok harmada nem vette fel a munkát, a középiskolákban pedig a tanárok mintegy negyede nem tartotta meg az óráit. A szervezők szerint a pedagógusoknak a fele sztrájkol. A szervezők azt remélik, hogy nyomást tudnak gyakorolni a kormányra, amely szerdán vitatja meg a 2012-es költségvetési tervezetet. Ez az idei 16 ezer után jövőre 14 ezer pedagógusállás megszüntetését irányozza elő, mégpedig úgy, hogy minden második nyugdíjba vonuló tanár munkahelyét felszámolja, miközben Franciaországban évről évre nő a diákok száma.

Forrás: AFP/Fred Dufour

Minden második nyugdíjba vonuló tanár munkahelyét felszámolná a francia kormány jövő évi költségvetése

"Tudom, hogy ma tiltakozások vannak az országban. Ez természetes egy demokráciában. De jelenleg nem a közalkalmazotti állások vannak veszélyben, hanem azok, amelyek a versenynek vannak kitéve" - mondta egy vidéki gyárlátogatáson Nicolas Sarkozy államfő. Hozzátette: "Államfőként nekem az a dolgom, hogy mindenekelőtt azokra a munkásokra, fizetésből élőkre és középvezetőkre gondoljak, akik a nemzetközi versenynek vannak kitéve, és akiknek állami támogatásra van szükségük. Sokkal inkább rájuk, mint azokra, akiknek nehéz a munkájuk, de akiket véd a (közalkalmazotti) státuszuk."

A legjelentősebb pedagógus-szakszervezet, az FSU közlése szerint vidéken több mint 120 ezren vonultak utcára, a legnagyobb megmozduláson Párizsban pedig 45 ezren tüntettek. Franciaországban több mint két éve nem volt egységes pedagógussztrájk. Ezúttal az egyházi iskolák is csatlakoztak a tiltakozó megmozduláshoz, ami nagyon ritka. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a megszűnő státuszok miatt várhatóan osztályokat, sőt intézményeket kell majd bezárni, elsősorban a vidéki kistérségekben, miközben a tantermek már most is túlzsúfoltak, nincsenek helyettesítő tanárok, illetve csökkenek a fizetések.