Timosenko-per: hét év börtönt kért az ügyész

Vágólapra másolva!
Julia Timosenko volt ukrán kormányfőt hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. Az Európai Unió a szabadlábra helyezését sürgeti.
Vágólapra másolva!

A hivatali visszaéléssel vádolt Julia Timosenko ukrán kormányfő pere tizenöt napi szünet után folytatódott kedden a kijevi Pecserszki bíróságon. A tárgyaláson jelen volt Jose Manuel Pinto Teixeira, a Timosenko szabadlábra helyezését követelő Európai Unió kijevi nagykövete.

A tárgyalás előtt rohamrendőröket vezényeltek a bíróság körüli utcákba. A bíróság épülete előtt a volt kormányfő több száz híve tüntet sátrakban. Egy újságíró szemtanúja volt annak, hogy a bíróság előtt összetűztek rendőrök és a volt kormányfő hívei.

Az ellenzéki vezető pere június 24. óta tart. Először szabadlábon védekezett, majd augusztus 5-én a bírósági eljárások megsértése miatt őrizetbe vették. Az Európai Unió nagy figyelemmel kíséri a pert, Brüsszel ugyanis attól tart, hogy az ügy valójában politikai leszámolás, Viktor Janukovics elnök rendszere esetleg így kíván megszabadulni legfőbb ellenlábasától. Az EU szeptember közepén Timosenko szabadon bocsátásától tette függővé a társulási szerződés aláírását.

A Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót elnöki székbe segítő 2004-es "narancsszínű forradalom" vezéralakját, Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. Mindezekért az ügyész hét év börtön kiszabását kérte.

A keddi tárgyaláson Rogyion Kirejev bíró elutasította a védelem kérését, hogy a bíróság vizsgálja meg a védők szerint Julija Timosenko ártatlanságát bizonyító újabb dokumentumokat.