Beperelte Szlovákiát Strasbourgban az ország legfelsőbb bíróságának elnöke

Vágólapra másolva!
Fegyelmi eljárást indítottak a szlovákiai legfelsőbb bíróság elnöke ellen, fizetésének nagyobb részét pedig egy évre elvonták, mert megakadályozta, hogy a pénzügyminisztérium ellenőrizze az általa vezetett intézmény gazdálkodását. Stefan Harabin az Európai Emberi Jogi bíróságon emelt panaszt emiatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Emberi Jogi bírósághoz fordult Stefan Harabin, a szlovákiai legfelsőbb bíróság elnöke, aki beadványában az Alkotmánybíróság döntését kifogásolja, melynek alapján egy évre megvonták tőle fizetésének 70 százalékát - közölte a szerdai pozsonyi sajtó. Az elnök havi fizetése 3500 euró (ez szerdai árfolyamon kicsivel több, mint egymillió forint).

Harabin a személye ellen indított fegyelmi eljárás miatt panaszkodik. A fegyelmit és a pénzbüntetést egyébként azért kapta, mert tavaly ismételten megakadályozta, hogy a pénzügyminisztérium ellenőrizze az általa vezetett testület, intézmény gazdálkodását. A főbíró azt állítja: megsértették az igazságos bírósági eljáráshoz, a szabad véleménynyilvánításhoz és a fellebbviteli eljáráshoz való jogát.

"Én csak igazságot akarok. Ilyen politikai zaklatásért azoknak sem kellene szégyenkezniük, akik kiötlötték az 50-es évek koncepciós pereit. A büntetés a jogi véleményért és a szabad véleménynyilvánításért, ellenkezik a jogállam alapjaival" - idézi Harabin nyilatkozatát a pozsonyi Új Szó. Az újság szerint Harabin azt is nehezményezi, hogy az ellene indított fegyelmi eljárásokban olyan bírók döntöttek, akik korábban többször bírálták tevékenységét. A főbíró egyértelműnek tartja, hogy az érintettek elfogultak vele szemben.