Már tizenhárom halálos áldozata van a lisztériajárványnak az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egy denveri farmról kerültek forgalomba azok a fertőzött sárgadinnyék, amelyek eddig 13 ember halálát okozták az Egyesült Államokban. A halálos áldozatok száma már most több, mint a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárvány idején.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és 72 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte kedden az amerikai járványügyi hivatal.

A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 18 szövetségi államban fedeztek fel lisztériabaktérium okozta megbetegedéseket. A járványt okozó szennyezett sárgadinnye egy denveri farmról került forgalomba. A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely kilenc halálos áldozatot követelt, és hétszáz embert fertőzött meg a baktérium.

A lisztériafertőzés az élelmiszer-ipari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél. A baktérium különösen veszélyes a terhes nőkre.