Tüntetők vettek blokád alá több minisztériumot Athénban

Vágólapra másolva!
A kormány megszorító intézkedései ellen tüntetnek közalkalmazottak a görög fővárosban, több minisztériumot is elfoglaltak, hogy megakadályozzák az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek érkezését.
Vágólapra másolva!

Csütörtökre várták Görögországba az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőit, hogy megállapítsák, teljesültek-e az ország megsegítésére kidolgozott 110 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag következő részletének folyósításához szükséges feltételek.

A görög TV NET televízió beszámolója szerint a pénzügyminisztérium mellett - ahol az ellenőrök érkezését akarják megakadályozni - a munkaügyi, igazságügyi, belügy-, egészségügyi és mezőgazdasági tárcánál is sztrájkba léptek az alkalmazottak. A csütörtökön reggel kezdődött blokádot a tüntetők péntekig fenn szeretnék tartani.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az első görög mentőcsomag újabb, nyolcmilliárd eurós részletének kifizetése a módosított menetrend szerint október közepén esedékes. A mentőcsomagban vállalt intézkedések teljesítését vizsgáló trojka csütörtöktől kezdi meg munkáját azt követően, hogy korábban eredménytelenül zárultak a tárgyalások a görög féllel. Akkor a trojka kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget költségvetési céljai teljesítése érdekében. Hírügynökségi értesülések szerint a felülvizsgálat eredményét várhatóan a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

A legnagyobb feszültség azonban október 5-re és 19-re várható, amikorra a két legnagyobb szakszervezet, az ADEDY és a GSEE is országos munkabeszüntetést hirdetett. A két szervezet mintegy 2,5 millió dolgozót, a görög munkaerő felét képviseli.