Gyógyszerekkel beszámíthatóvá tehető az arizonai képviselőnő támadója

2011.09.29. 7:15

Két hónapja kezelik pszichotrop szerekkel azt a 23 éves férfit, aki idén januárban agyonlőtt hat embert, és súlyosan megsebesített egy képviselőnőt az Egyesült Államokbeli Tucsonban. A férfin a bírósági eljárás kezdetén az elmezavar jelei mutatkoztak, az egyik májusi tárgyalásról dühkitörése miatt ki is kellett vezetni, orvosa szerint azonban további kezeléssel nyolc hónap alatt beszámíthatóvá tehető.

Nyolc hónapi kezeléssel ismét beszámíthatóvá tehető az a támadó, aki idén januárban fejbe lőtte Gabrielle Giffords képviselőt, és megölt hat másik embert  - jelentette ki szerdán a tucsoni szövetségi bíróságon a támadó kezelésével megbízott elmeorvos. A pszichológusi vélemény alapján a szövetségi körzeti bíró úgy határozott, hogy a 23 éves támadó, Jared Lee Loughner, akin az igazságszolgáltatási eljárás alatt az elmezavar jelei mutatkoztak, végeredményben alkalmassá tehető bírósági tárgyalásra.

Christine Pietz pszichológus szerint a merénylő eleinte a lövöldözésről készült videofelvételek ellenére sem hitte el, hogy Giffords nem halt bele a fejlövésbe. Miután azonban két hónapja pszichotrop szerekkel kényszergyógykezelik, "megérti, hogy embereket ölt meg, azt mondja, megbánta, amit tett" - fogalmazott a doktor a tárgyaláson.

A pszichológusnő vallomása alatt Jared Lee Loughner többnyire kifejezéstelen arccal ült a tárgyalóteremben. Most először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy május 25-én az előző bírósági meghallgatásról egy dühkitörés miatt kivezettették. Ügyvédei korábban kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a férfi szellemileg alkalmassá tehető lenne egy ellene zajló bírósági eljárásra, amelyben összesen 49 pontban emeltek vádat ellene.

A tárgyalás akkor kezdődhet újra Loughner ellen, ha az elmeszakértők úgy ítélik meg, hogy képes felfogni az ellene felhozott vádakat. Ha az orvosok végül arra a következtetésre jutnak, hogy nem képesek helyreállítani Loughner beszámíthatóságát, a bíró úgy dönthet, hogy ejti a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK