Elfogták a szélsőséges Hakkani-hálózat egyik vezetőjét

Vágólapra másolva!
A koalíciós erők elfogták a Hakkani-hálózat egyik magas rangú vezetőjét. Az Egyesült Államok szerint a pakisztáni törzsi területeken működő szélsőséges Hakkani-csoport felelős több, Afganisztánban elkövetett merényletért.
Vágólapra másolva!

Az afgán és a koalíciós erők elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel jó viszonyt ápoló Hakkani-hálózat egyik magas rangú tisztségviselőjét - jelentette be az ISAF, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő. Hadzsi Mali Hán fel volt fegyverezve ugyan, de nem tanúsított ellenállást - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Az ISAF közleménye szerint Hadzsi Mali Hánt, a tálibok bábáskodásával létrejött fegyveres szervezet alapítójának, Sziradzsuddín Hakkaninak a nagybátyját még kedden vették őrizetbe egy rajtaütésben, amelyet az afgán erőkkel közösen hajtottak végre az ország délkeleti részén.

A pakisztáni törzsi területeken működő szélsőséges Hakkani-csoport állt több, az elmúlt időszakban Afganisztánban elkövetett merénylet mögött. Az ISAF szerint a magas rangú parancsnok elfogása jelentős mérföldkő a hálózat felszámolásában. A katonai műveletben elfogtak több más tálib lázadót is, valamint Mali Hán helyettesét és testőrét is.

A parancsnokot néhány nappal az után fogták el, hogy meggyilkolták Burhanuddin Rabbani volt afgán elnököt. A gyilkosságért a Hakkani-hálózatot teszik felelőssé.

Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője nemrég kijelentette: a Hakkani-hálózat a pakisztáni titkosszolgálat kiterjesztett karjaként működik, amely segítette a hálózatot az afganisztáni amerikai nagykövetség elleni támadás végrehajtásában. Pakisztán tagadta a vádat.