Vágólapra másolva!
Szükség esetén katonai erővel is fellépne a mexikói drogkartellek ellen Rick Perry texasi kormányzó, aki jövőre Barack Obama elnök republikánus kihívója szeretne lenni. Az ötlet szinte biztosan kiváltja a mexikói kormány ellenkezését, pedig az ország évek óta képtelen úrrá lenni az egymással és a hatóságokkal is háborúzó bandák felett.
Vágólapra másolva!

"Szükség lehet rá, hogy hadseregünk Mexikóban, velük összehangoltan dolgozzon, hogy megöljük ezeket a drogkartelleket és távol tartsuk őket a határainktól" - jelentette ki a republikánus elnökjelöltségre pályázó Rick Perry texasi kormányzó, helyi idő szerint szombaton, egy New Hampshire-i kampányrendezvényen.

Perry azt ígérte: elnökké választása esetén úgy járna el Mexikóban is, mint ahogy elődei felléptek a drogkartellek ellen Kolumbiában. A dél-amerikai országban az Egyesült Államok hadserege elsősorban tanácsadókkal, kiképzéssel, hírszerzési és logisztikai eszközökkel segítette a helyi kormányerőket a kokaincsempészek és a baloldali gerillák elleni harcban.

Mexikóban Felipe Calderon elnök 2006-os hivatalba lépése óta több mint 42 ezer embert öltek meg kábítószerrel összefüggő konfliktusokban. Bár a kormány szerint a 35 legkeresettebb drogbáró közül 17-et sikerült kiiktatni 2010 végéig, a kemény fellépésnek azonban számos hátulütője is volt. A fegyveres küzdelem lényegében megfékezhetetlen mészárlássá vált, amelyben mindennapos epizódok a gyilkosságok és lövöldözések.

Bár Mexikó több mint egy milliárd dollár amerikai támogatást kapott a drogkartellek elleni harchoz, a kormány határozottan ellenez bármiféle katonai beavatkozást - hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség. A BBC emlékeztet, hogy a beavatkozás azért is elfogadhatatlan lenne, mert Mexikó az 1840-es években épp az Egyesült Államokkal vívott háborúban vesztette el akkori területének felét.

Rick Perryt korábban a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelem egyik esélyeseként tartották számon, bár a múlt héten rosszul szerepelt egy vitán Orlandóban, illetve a második helyre szorult egy floridai próbaválasztáson. Perry elsősorban munkahelyteremtéssel kampányol, szívesen hivatkozva arra, hogy 2009 óta az új amerikai álláshelyek 40 százaléka Texasban jött létre.