Magyarok kérnek a legtöbben menedéket Kanadában

Vágólapra másolva!
A kanadai menedékkérelmek 13 százalékát magyarok nyújtották be egy torontói újság szerint. A Toronto Sun szerint idén augusztusig több mint kétezer magyar adta be igénylését, de ezeket szinte sosem fogadják el.
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer magyar állampolgár folyamodott idén január és augusztus között menekültstátusért Kanadában, ezzel Magyarország az oda érkező menekültek első számú kiindulási országa - írta a hét végén hivatalos forrásokra hivatkozva a Toronto Sun.

A 2054 benyújtott magyar igény az összes kanadai menedékkérelem 13 százalékát jelentette. A kanadai határőrizet 2010-re vonatkozó - a QMI Agency hírügynökség által ismertetett jelentése szerint - a Magyarországról érkezett menedékkérők többsége roma.

A Toronto Sun szerint a kanadai szövetségi hatóságok ennek ellenére nem tervezik a vízumkötelezettség visszaállítását. Az is szerepel a cikkben, hogy a magyar menedékkérelmeket szinte sohasem fogadják el és azokat az igénylők rendszerint elhanyagolják vagy visszavonják az elbírálás egy- másféléves időtartama alatt.

A menekültstátust igénylő személyeket ingyenes általános orvosi ellátás illeti meg, valamint az elbírálási időszakban lakbér- és bútorvásárlási támogatásban részesülnek. A lap idézte Jason Kenney bevándorlásügyi miniszternek a menekültstátusért tömegesen folyamodó magyar állampolgárokról a kanadai parlament alsóházában, 2010 áprilisában elmondott beszédét.

"Sokakat közülük állítólag kitanítanak arra, hogy Kanadába jöjjenek, hamis menedékkérelmet nyújtsanak be, feliratkozzanak a tartományi közjóléti ellátásra, amelyet aztán bűnszervezeteknek utalnak át. A menekültügyi rendszerrel visszaélnek, hogy azt felhasználva hozzáférhessenek a közjóléti ellátáshoz" - jelentette ki akkor a miniszter.

A kanadai lovas csendőrség az elmúlt évek során olyan bűnszövetkezet nyomára bukkant, amely az Ontario tartománybeli Hamiltonba hozatott embereket Magyarországról, akikkel kitöltette a menedékkérelmet, majd építkezéseken ingyen dolgoztatta, pincékben szállásolta el őket, miközben a számukra kiutalt szociális támogatásra rátette a kezét.

A kormányzó konzervatív párt tavaly olyan reformjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amely három hónapra rövidítené le a menedékkérelmek elbírását, ami rövidebb, mint a tartományi szociális támogatásra vonatkozó igények átfutási ideje. Az új menekültügyi szabályozás várhatóan 2012-ben lép életbe Kanadában.