Rendőrök vigyáztak Máltán három Magyarországon született gólyára

2011.10.03. 15:48

Rendőrök és természetvédők vigyáztak Máltán a kőszegi madármentőben született három gólyára. A szigetországban az utóbbi években több ezer madarat lőttek le az orvvadászok.

Máltai rendőrök helyi madarászokkal és természetvédőkkel együtt egy egész éjszakán keresztül őriztek három Magyarországon született fehér gólyát, mielőtt a gólyák továbbrepültek volna dél felé. A szokatlan eseményről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott ki közleményt hétfőn. A védelemre azért volt szükség, mert az utóbbi években több ezer madár esett a máltai orvvadászok áldozatául.

Az idén májusban, amikor egy helyi szinten rekord nagyságú, mintegy 240 egyedből álló fehérgólyacsapat vonult át Máltán, a helyi vadászok hármat kilőttek az éjszakázó madarak közül. A nyár elején egy szintén Magyarországon gyűrűzött kanalasgém tetemét találták meg a szigetország egyik madárrezervátumában - derül ki a közleményből.

A három gólya közül kettőt az idén bocsátottak szabadon egy kőszegi madármentő-állomásról, ahová azért kerültek, mert kiestek a fészekből. A harmadik madár szintén az állomáson született röpképtelen szülőktől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK