Ártatlannak nyilvánított egy pedofíliával vádolt máltai papot a Vatikán

Vágólapra másolva!
Nincs elegendő erkölcsi bizonyosság a pap elleni vádak igazolására - közölte a vatikáni hittani kongregáció.
Vágólapra másolva!

A Vatikán ártatlannak nyilvánított egy máltai papot, akit azzal vádoltak meg, hogy kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést. A rend, amelyhez az atya tartozik, azonban közölte: korlátozza papi hivatásának gyakorlását, kiskorúak felügyeletét nem bízza rá.

A vatikáni hittani kongregáció a rendnek küldött értesítésében úgy vélte, nincs elegendő erkölcsi bizonyosság a pap elleni vádak igazolására. A Sciberras és három másik pap által még a nyolcvanas évek végén elkövetet szexuális zaklatásokat egyik áldozatuk hozta nyilvánosságra 2003-ban. Két papot egy máltai bíróság augusztusban öt, illetve hat évi szabadságvesztésre ítélt első fokon. Az ügybe keveredett negyedik pap januárban elhunyt.

XVI. Benedek pápa tavaly áprilisban látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket arról biztosított, hogy a katolikus egyház minden tőle telhetőt megtesz a vádak kivizsgálása és az elkövetők bíróság elé állítása érdekében, amennyiben meggyőző bizonyíték van bűnösségükre.