Óriáserőműtől féltik a patagóniai vadont Chilében

Vágólapra másolva!
Érintetlen ősvadon pusztulásától tartanak azok a természetvédők, akik tiltakoznak a chilei kormány terve ellen, amely 29 milliárd dolláros beruházással építene vízi erőművet Patagóniában. Az ellenzők nemzetközi bíróságra is mennének, hogy megóvják a Pascua és a Baker folyó völgyét.
Vágólapra másolva!

Megszüntette egy chilei bíróság azt a határozatot, amely három hónapra felfüggesztette egy hatalmas vízi erőmű építésének előkészítését az ország déli részén fekvő Patagóniában. A környezetvédők szerint a 2650 megawatt energia előállítását célzó, 29 milliárd dollárba kerülő HydroAysan nevű erőmű megépítésével egyedi élőhelyek pusztulnának el az érintetlen vadonban.

A projekt keretében öt gátat építenének fel Patagónia két folyójának, a Pascua és a Baker folyó völgyében, és összesen 6000 hektárnyi ősi, jórészt érintetlen vadont árasztanának el vízzel - írja a Telegraph brit lap. Megépítenének továbbá 2000 kilométernyi nagyfeszültségű vezetéket, hatalmas acéloszlopokkal. A beruházásban összesen ötezer munkást foglalkoztatnának, akiket a közelben szállásolnának el. A brit lap szerint ezzel megdupláznák a ritkán lakott térségben élők számát.

A beruházást májusban hagyta jóvá a chilei kormány, ám a terv számos jelentős, gyakran erőszakba hajló tiltakozást váltott ki. Az ellenzők érveinek megfontolása érdekében egy bíróság júniusban három hónapra felfüggesztette a terv végrehajtását, ezt a határozatot szüntette meg most az óceánparton fekvő Puerto Montt bírósága.

Sebastian Pinera chilei elnök és a kormány szerint az energiatermelést 20 százalékkal bővítő vízi erőműre nagy szüksége van az egyre több áramot fogyasztó országnak. A természetvédők szerint azonban a beruházás túl nagy természeti károkat okozna az érintetlen patagóniai vadonban, beszennyezné a kristálytiszta folyók vizét, ezért fellebbeznek a döntés ellen, és azt fontolgatják, hogy a nemzetközi emberi jogi bíróság elé viszik az ügyet.