A tömegbe lőttek egy ötvenezres tüntetésen Szíriában

Vágólapra másolva!
Két ember meghalt, többen megsérültek Szíriában, amikor a biztonsági erők a tömegbe lőttek egy meggyilkolt kurd ellenzéki vezető temetésén. Az ellenzéki megölését az Európai Unió is elítélte.
Vágólapra másolva!

Két szíriai jogvédő szervezet szerint mintegy ötvenezren vettek részt egy előző nap meggyilkolt kurd ellenzéki vezető temetésén a szíriai Kamisliben - jelentette az AP amerikai hírügynökség. A temetés átváltozott tüntetéssé. Ezután lőttek a tömegbe a biztonsági erők tagjai, legalább egy embert megöltek, több másikat pedig megsebesítettek - közölték a jogvédők.

Az 53 éves Mesál Tamo tevékenyen segítette az ellenzéket egységfrontba tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács létrehozását. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet úgy értesült, hogy a Bassár el-Aszad elnökkel szemben álló kurd vezetőt saját otthonában lőtte agyon négy fegyveres.

Az álarcos támadók berontottak a házba, tüzet nyitottak Tamóra és a fiára, valamint egy ott tartózkodó kurd politikusra. Utóbbi kettő sebesülésekkel, de túlélte a támadást.

Mesál Tamo meggyilkolását az Európai Unió külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton is elítélte. "E rémisztő bűncselekmények miatt az EU-t egyre jobban aggasztja a szíriai helyzet. Az elkövetőknek és cinkostársaiknak felelniük kell tetteikért" - olvasható Ashton közleményében.